UPLAKANA JULIJA TIMOŠENKO: Vi ste heroji Ukrajine! (VIDEO)

Okupljene pristalice dočekale bivšu premijerku

UPLAKANA JULIJA TIMOŠENKO: Vi ste heroji Ukrajine! (VIDEO)

Planeta -
Bivša premijera, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, rekla je po izlasku iz zatvora u Harkovu da je "diktatura pala" i najavila da će se kandidovati za predsednika na vanrednim izborima koje je parlament zakazao za 25. maj

HARKOV – Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko u suzama i u invalidskim kolicima pozdravila je "heroje Ukrajine", na Majdanu, glavnom kijevskom trgu, pred oko 50.000 ljudi, koji su je euforično dočekali.

Timošenko je u Kijev stigla avionom iz Harkova, pošto je prethodno puštena iz bolnice zatvorskog kompleksa u kojem je služila kaznu.

"Vi ste heroji, vi ste najbolje u Ukrajini!", uzviknula je Timošenko govoreći o poginulima u sukobima demonstranata i policije proteklih dana. "Nisam prepoznala Kijev, sa spaljenim automobilima, barikadama, ali ovo je druga Ukrajina, Ukrajina slobodnih ljudi", rekla je ona.

Odmah po oslobađanju iz zatvora Timošenko se uputila u Kijev i na Trg nezavisnosti, centru tromesečnih protesta na kojima je zahtevan odlazak sa vlasti danas u parlamentu smenjenog predsednika Viktora Janukoviča. Ona je istovremeno obećala i da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

U središtu Majdana postavljen je njen portret velikog formata, a okupljeni su koristili svetla na svojim mobilnim telefonima umesto sveća. Timošenko je puštena iz zatvora posle rezolucije parlamenta, kojom je to omogućeno.

http://www.youtube.com/watch?v=mxPyHEmxfXo

Bivša premijerka, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, rekla je po izlasku iz zatvora u Harkovu da je "diktatura pala" i najavila da će se kandidovati za predsednika na vanrednim izborima koje je parlament zakazao za 25. maj.

Timošesnkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njeno oslobađanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine. Posle odluke u decembru da se Timošenko ne pusti iz zatvora, što je značilo i odbijanje da potpiše sporazum s EU, Janukovič je odlučio da učvrsti veze s Rusijom.

Julija Timošenko izjavila je u Kijevu da će Ukrajina uskoro da uđe u Evropsku uniju.

"Uverena sam da će Ukrajina uskoro biti članica Evropske unije i to će promeniti sve", rekla je Timošenko po dolasku u Kijev.

Bivša premijera, koja je služila sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, rekla je po izlasku iz zatvora u Harkovu da je "diktatura pala" i najavila da će se kandidovati za predsednika na vanrednim izborima koje je parlament zakazao za 25. maj.

Timošenko je u Kijevu rekla da ogovorni za ubijanja tokom protesta moraju biti kažnjeni. "Nećemo biti vredni sećanja onih koji su umrli i otvorili nam put ako ne kaznimo one koji su im uzeli živote i tukli studente", rekla je Timošenko u Kijevu.

Timošesnkova je jedna od najžešćih protivnica Janukoviča i njeno oslobađanja ili puštanje na lečenje u Nemačku bio je jedan od uslova koji je Evropska unija postavila pred decembarsko zasedanje da se nastave evrointegracije Ukrajine.

Posle odluke u decembru da se Timošenko ne pusti iz zatvora, što je značilo i odbijanje da potpiše sporazum s EU, Janukovič je odlučio da učvrsti veze s Rusijom.

Julija Timošenko je puštena u subotu popodne iz zatvorske bolnice u gradu Harkov, pošto je ukrajinski parlament usvojio odluku da ona bude puštena iz zatvorske bolnice. Za puštanje Julije na slobodu glasalo je 322 poslanika od 331 koliko je bilo prisutno na zasedanju.

Vest o oslobađanju Julije Timošenko svetskim medijima prenela je njen portparol Natalija Lisova, koja je prvo povukla tu vest, a zatim ponovo potvrdila da je istina.

Aleksandar Turčinov jedan od opozicionih poslanika izjavio je u parlamentu da se julija nalazi u opasnosti i da ona mora pothitno biti puštena na slobodu što se i dogodilo. Julija je kasno popodne po lokalnom vremenu izašla iz zatvorske bolnice u Harkovu. Nju su pred zatvorom u kome je služila sedmogodišnju kaznu sačekali saradnici sa kojima se uputila prema Kijevu kako bi se obratila okupljenim pristalicama opozicije na trgu Majdan.

"Diktatorstvo je palo i sve se mora učiniti kako bi se pokazalo da demonstranti nisu uzalud dali svoje živote", rekla je Timošenko nekoliko minuta nakon što je oslobođena.

Ona je mahala svojim pristalicama dok je ulazila u crni džip nakon što je izvedena iz bolnice u koju je bila smeštena pod stražom zbog lečenja kičme, prenosi AFP.

Stotine pristalica usklikivalo je "Sloboda za Juliju".Njen politički saveznik Arsenij Jacenjuk rekao je agenciji Interfaks da se Timošenko uputila direktno na Trg nezavisnosti u Kijevu, poznatijem kao Majdan.

Ko je Julija TimošenkoJulija Timošenko pre nego što se uključila u politiku u ukrajinskoj javnosti bila je poznata kao "gasna princeza", koja je sredinom 1990- tih godina prošlog veka sa svojim mužem stvorila korporaciju “ Ukraina oil” koja je ubrzo postala glavni monopolista u trgovini sa ruskim gasom.

Krajem 1997 postala je lider partije “ Otadžbina” a iste godine i poslanik ukrajinskog parlamenta. Krajem 2004. godine ponovo je izašla na izbore i pobedila rivala Leonida Kučmu.

Izbijanjem naradnžaste revolucije, Timošenkova je postala premijerka, ali su je podele u vladajućoj koaliciji naterale su je da podnese ostavku. Posle dugotrajne borbe 2010 godine Timošenkova je za svega nekoliko procenata izgubila na izborima od sadašnjeg predsednika Viktora Janukoviča.

Protiv nje je 2011 godine podignuta optužnica za zloupotrebu zbog koje je završila u zatvoru na sedam godina, a boravak u zatvoru pratio je obilno medijski eksploatisan štrajk glađu zbog koga su poredovali neki evropski političari kod Viktora Janukoviča da je pusti na slobodu.

SAD pozdravile odlobađanje Julije Timošenko

Sjedinjene Američke Države pozdravile su oslobađanje iz zatvora bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko i obećale da će sarađivati sa svojim saveznicima, Rusijom i međunarodnim organizacijama, kako bi podržale ujedinjenu i demokratsku Ukrajinu.

"Uporno smo se zalagali za prekid nasilja, izmenu Ustava, formiranje koalicione vlade i raspisivanje prevremenih izbora, a razvoj događaja može da nas približi tom cilju", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bela kuća, takođe, je pozdravila, kako se navodi, konstruktivan rad ukrajinskog parlamenta, koji je ranije danas objavio da predsednik Viktor Janukovič nije sposoban da obavlja svoje dužnosti i raspisao vanredne izbore za 25. maj.

Vašington je pozvao sve strane u Ukrajini na hitno okončanje nasilja i poželeo Timošenkovoj brz oporavak posle izlaska iz zatvora.

http://www.youtube.com/watch?v=4EzDnQV2YDc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track