NE DA TRON: Olimpijakos odbranio titulu prvaka Evrope

Evroliga

NE DA TRON: Olimpijakos odbranio titulu prvaka Evrope

Košarka -
Grčki tim po treći put postao najbolji na kontinentu
1 / 6

Košarkaši Olimpijakosa odbranili su titulu šampiona Evrope, pošto su u finalu Evrolige u Londonu u uzbudljivom meču savladali Real Madrid 100:88 (10:27, 27:14, 24:20, 39:27) i osvojili treći pehar namenjen najboljoj ekipi na kontinentu.

Ovo je treća uzastopna titula koju osvajaju klubovi iz Grčke, a prva u kojoj trener Panatinaikosa ili Olimpijakosa nije bio Srbin Željko Obradović ili Dušan Ivković, sa kojim su crveno beli bili najbolji 1997. i 2012. godine

Utakmica u Londonu mogla bi se podeliti na dva dela. Prvi koji je trajao deset minuta i u kom je Real maksimalno dominirao i ostatak meča u kom je uglavnom Olimpijakos gospodario terenom.

Real je odlično počeo meč u kom je jedan od trojice arbitara bio Srbin Ilija Belošević, izabranici trenera Pabla Lasa pogađali su sve čak pet trojki iz prvih šest pokušaja i stvorili veliu prednost 27:10. Od tog momenta Olimpijakos je kao i prošlegodine u finalu protiv CSKA, malo po malo odličnom igrom Hajnsa i Antića, a kasnije i Spanulisa stizao prednost Madriđana i sve do potkraj trećeg kvartala vodio.

Tada je drama u Londonu, dobila novi čin, pošto je trojkom Fernandeza španski tim ponovo stekao prednost 56:55. Treća četvrtina završena je nerešenim rezultatom 61:61.

U trećem minutu poslednje četvrtine Olimpijakos je trojkom najkorisnijeg igrača sezone Vasilisa Spanulisa poveo 70:62. Grci su polovinom četvrte deonice poenim Antića i Papanikolaua steklii maksimalnih i za Real nedostižnih plus 14 (84:70).

U timu Olimpijakosa najefikasnijiji je bio Vasilis Spanulis sa 23 poena, tri manje dao je nekadašnji plej Partizana Ejsi Lo, dok je bivši igrač Crvene zvezde Pero Antić postigao deset poena. U redovima Reala, koji je prvi put od 1995. godine zaigrao u finalu Evrolige, Rudi Fernandez je ubacio 21, a Serhio Rodrigez 17 poena.

http://www.youtube.com/watch?v=-teDH9fnbHE

"Neverovatna sezona, neverovatno finale. U prvoj četvrtini igrali smo loše, ali smo znali da se odbranom možemo vratiti. To se ddogodilo već do poluvremena i u nastavku smo istim načinom slomili protivnika. Verovali smo u trijumf i kao i prošle godine kolektivom došli do titule. Nama nije bitna statistika, bitno je da pobeđujemo" rekao je Ejsi Lo, najkorisniji igrač finala.

Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas rekao je da je njegov tim igrao bez pritiska na fajnal foru i da je tako mogao da pokaže kvalitet i trijumfuje.

"Cele godine smo imali veliki pritisak i stres. Morali smo svima da pokažemo da prošle godine nismo srećno osvojili Evroligu.Na 'fajnal for' smo došli bez pritiska, igrali smo slobodno i talenat je mogao da se pokaže", rekao je Barcokas odmah posle finala.

"Osećamo se sjajno. Hvala svima i hvala navijačima koji su doputovali i podržali nas. Prvaci smo dva puta uzastopno. Igrači su kao porodica, drže se zajedno i podržavaju se", rekao je Barcokas.

Najkorisniji igrač završnog turnira Vasilis Spanulis rekao je da mu je ovo jedan od naboljih trenutaka u karijeri.

"Ovo mi je jedan od najdražih trenutaka u karijeri. Neverovatno. Ne mogu da opišem koliko sam srećan", rekao je Spanulis.

On u prvom poluvremenu nije postigao nijedan poen, ali je drugo počeo sa tri vezane trojke za prvo vođstvo Olimpijakosa.

"Igrali su jaku odbranu na meni u prvom poluvremenu. Koncentrisao sam se u pauzi, razmislio kako to igraju na meni i izašao agresivno jer sam timu bio potreban", rekao je Spanulis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track