Dvoje umrlo od gripa u Crnoj Gori
Foto: Nemanja Pančić

Dvoje umrlo od gripa u Crnoj Gori

Planeta -
Još njih 65 je obolelo, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Crne Gore

PODGORICA - U ustanovi za smeštaj osoba s posebnim potrebama kod Podgorice od posledica gripa preminule su dve osobe, a četri su na bolničkom lečenju.

Još njih 65 je obolelo, rečeno je danas u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, čiji direktor Boban Mugoša kaže da je reč o infekciji virusom gripa AH3 i da se radi o "epidemiji gripa u kolektivu".
Mugoša je dodao da je u zavodu "Komanski most" uveden epidemiološki nadzor, prenosi portal "Vijesti".
Preminuli štićenici su starosti 75 i 17 godina.
U ustanovi za smeštaj osoba sa posebnim potrebama boravi 115 štićenika, o kojima se brine 68 stalno zaposlenih.
U proseku se u celoj Crnoj Gori radnim danima izabranim lekarima javlja oko 80 pacijenata sa simptomima nalik na grip, pri čemu broj značajno varira od opštine do opštine.
Iz Insituta podsećaju da je grip akutna virusna bolest koja se karakteriše povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, slabošću, curenjem iz nosa, gušoboljom i kašljem. Kašalj može potrajati i nakon prestanka ostalih simptoma koji u većini slučajeva spontano prođu unutar nedelju dana.
Najbolji način za prevenciju gripa jeste vakcinacija protiv gripa. Vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dve do tri nedelje nakon aplikacije vakcine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track