KRIZA: Investitori povukli iz Grčke osam milijardi evra

Žestoke reakcije na pobedu levičara

KRIZA: Investitori povukli iz Grčke osam milijardi evra

Planeta -
Analitičari strahuju da će grčke banke doživeti kolaps, ali je novoizabrani premijer te zemlje Aleksis Cipras ponovo naglasio da neće odustati od svoje politike protiv mera štednje

ATINA - Grčka se suočava s novim nevoljama nakon što je, samo dan posle formiranja nove vlade na čelu s Aleksisom Ciprasom (40), liderom radikalne levice Sirize, osvanuo podatak da su investitori iz te zemlje prethodnih dana povukli čak osam milijardi evra.To je izazvalo veliku zabrinutost da će grčke banke doživeti kolaps, a analitičari strahuju da će Cipras, koji je obećao građanima u predizbornoj kampanji otpis duga države od 240 milijardi evra, biti diskreditovan na samom početku karijere šefa vlade. Otpis dugaIpak, on se na to nije mnogo obazirao jer je u utorak opet napomenuo da bi njegovoj zemlji dug mogao da se otpiše baš kao što je to učinjeno Nemačkoj 1953. To je juče ponovio i portparol Sirize Euklid Cakalotos, koji je naglasio da uprkos svim porukama iz Evrope, nije realno očekivati da će Grčka moći da otplati ceo dug.- Evropa će postati veoma čudna i opasna ako pokaže da nije spremna da razgovara s novom vladom, izabranom na demokratski održanim izborima. Najveća noćna mora bila bi ukoliko bi se evrozona raspala zbog bankrota Grčke. Ako se to desi i mi izađemo iz evrozone, raspašće će se i ona - upozorio je Cakalotos ispred stranke koja se žestoko protivi strogim merama štednje.Ubedljiva pobeda Sirize na izborima u nedelju, kad je osvojila čak 149 mesta u parlamentu sa 300 članova, podstakla je i spekulacije o budućem odnosu Grčke i Rusije. Naime, analitičari smatraju da će se levičarska grčka vlada najverovatnije približiti Moskvi, pogotovo kad se uzme u obzir to da je Ciprasu među prvima čestitao upravo ruski predsednik Vladimir Putin. Isto tako, evroposlanici Sirize glasali su protiv sporazuma o pridruživaju s Ukrajinom u jesen 2014. Takođe, Siriza se protivila i dvema rezolucijama kojima se traže dodatne sankcije Moskvi i osuđuje delovanje Rusije u Ukrajini. Cipras je ranije rekao da sankcije Rusiji štete Evropi, a takođe je podržao međunarodno nepriznate referendume na teritorijama pod kontrolom separatista u Ukrajini.Vlada od 10 ministaraCipras je juče objavio sastav vlade, koja ima deset ministara, dok je dosadašnja imala 20. Formirana su četiri takozvana superministarstva - finansija, unutrašnjih poslova, kulture i zdravstva. Vlada će imati 40 članova, a u njoj je svega sedam žena.Inače, tek tri dana nakon vanrednih izbora u Grčkoj, Ciprasu je čestitala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Hit Sa 16 godina smenio ministra školstva ZBOG ŽENE POSTAO POLITIČAR I KOMUNISTAPeristera Bacijana Beti, partnerka i majka dvoje dece novoizabranog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, „odgovorna“ je za to što je on ušao u politiku i postao vodeći komunista u zemlji. Naime, dok su bili srednjoškolci, upravo je Beti 1990. nagovorila grčkog Če Gevaru, kako ga sad mnogi zovu, da se učlani u stranku mladih grčkih komunista. Iako je poticao iz bogate porodice srednje klase i više ga je interesovao sport, jedna povreda kolena navela je Ciprasa da ipak posluša tadašnju devojku.Za nepunih godinu dana par je poveo velike proteste u Atini protiv tada nepopularne reforme školstva. Vlada je nakon tromesečnih pregovora s Ciprasovom, koji je tad imao samo 16 godina, smenila ministra školstva i povukla reforme.Inače, Cipras, koji je po struci građevinski inženjer, sa Beti je 20 godina, ali par se svega nekoliko puta zajedno pojavljivao u javnosti jer ona ne voli da se eksponira. Njih dvoje žive u skromnom stanu u radničkom naselju Kipseli u Atini.Ciprasu za formiranje vlade trebalo samo sat, Koštunici 115 dana- 1 sat trebalo je Aleksisu Ciprasu u utorak da se s koalicionim kolegom Panosom Kamenosom, liderom stranke Nezavisni Grci dogovori o formiranju vlade- 541 dan Belgija je bila bez vlade na prelazu 2010. u 2011. i ona je apsolutni rekorder po dužini perioda koji je zemlja funkcionisala bez izvršne vlasti- 289 dana trebalo je vladi Iraka da se formira 2010. zbog sukoba u zemlji- 208 dana trebalo je Holandiji 1977. da se dogovori o formiranju izvršne vlasti, i ona je dugo držala evropski rekord u odnosu na taj kriterijum- 115 dana pregovaralo se o Koštuničnoj vladi 2007.- 81 dan cenkali su se DS i SPS o kabinetu Ivice Dačića 2012.- 56 dana trajali su razgovori za vladu Mirka Cvetkovića 2008.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track