MASOVNI SKUPOVI U KIJEVU: Dok jedni slave autokefalnost, drugi se bore dimnim bombama i bakljama! Haos na ulicama! (FOTO)
Foto: Reuters, EPA

opasno

MASOVNI SKUPOVI U KIJEVU: Dok jedni slave autokefalnost, drugi se bore dimnim bombama i bakljama! Haos na ulicama! (FOTO)

Planeta -

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko prisustvovao je današnjem mitingu podrške autokefalnosti Ukrajinske crkve u Kijevu, zajedno sa poglavarom ove crkve.

Organizatori su saopštili da se na skupu pojavilo oko 30.000 ljudi, dok ukrajinski mediji navode da nije bilo više od 5.000 ljudi.

TASS javlja da je većina učesnika skupa došla autobusom, a da je skup trajao nešto duže od sat vremena.

foto: EPA

Carigradska patrijaršija je 11. oktobra donela odluku da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve.

foto: EPA

Istovremeno, ukrajinski nacionalisti iz više ultradesničarskih organizacija prošetali su danas do trga Besarabskaja u centru Kijeva, povodom godišnjice Ukrajinske pobunjeničke armije, gde su zapalili dimne bombe i baklje, javlja TASS.

foto: Reuters

Na trgu gde su se nacionalisti skupili nekada je stajala statua Vladimira Lenjina. Ukrajinska pobunjenička armija, osnovana 14. oktobra 1942. godine, zakonom je zabranjena u Rusiji i obeležena je kao ekstremistička organizacija, podseća agencija.

foto: Reuters

Reporter agencije TAS S javio je da se na nacionalističkom maršu pojavilo više hiljada ljudi, uglavnom mladih, u maskirnoj odeći. Obezbeđuju ih, kako navodi agencija, nacionalističke paravojne formacije.

foto: Reuters

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track