SUDSKI EPILOG INCIDENTA U KERČKOM MOREUZU: Sud traži da rusija vrati zarobljene brodove i oslobodi mornare,  ODGOVOR IZ MOSKVE im se neće dopasti! (VIDEO)
Foto: Screenshot, AP

svako po svom

SUDSKI EPILOG INCIDENTA U KERČKOM MOREUZU: Sud traži da rusija vrati zarobljene brodove i oslobodi mornare, ODGOVOR IZ MOSKVE im se neće dopasti! (VIDEO)

Planeta -

Međunarodni tribunal UN za pomorsko pravo presudio je danas da Rusija mora da vrati tri ukrajinska broda i oslobodi 24 mornara koje drži u pritvoru.

Tribunal, čije je sedište u Hamburgu, doneo je danas presudu u slučaju koji je Ukrajina pokrenula protiv Rusije,

Rusija je u novembru prošle godine zaplenila tri ukrajinska broda u Kerčkom morezu, koji povezuje Crno i Azovsko more, i pritvorila 24 člana njihove posade. Predsednik tribunala Đin-Hjun Paik rekao je da su sudije donele odluku da Rusija mora odmah da vrati tri broda Ukrajini, oslobodi mornare i dozvoli im da se vrate u Ukrajinu. Tribunal za morsko pravo traži od Rusije da oslobodi ukrajinske marince.

Odmah je reagovalo Ministartvoinostranih poslova Rusije saopštenjem u kom se kaže da "procedure rešavanja sporova koje su predviđene Konvencijom UN za morsko pravo ne mogu se primeniti na incident u Kerčkom moreuzu, dok sud od koga Ukrajina to traži nema jurisdikciju u toj oblasti".

„Kako je ranije više puta naglašavala ruska strana, izjave koje su se čule kako iz Rusije tako i iz Ukrajine prilikom potpisivanja i ratifikacije Konvencije UN za morsko pravo iz 1982. godine, isključuju mogućnost upotrebe procedura za razrešavanje sporova koje su predviđene Konvencijom u incidentu od 25. novembra 2018. godine u području Kerčkog moreuza.

Tokom narednog sudskog postupka nameravamo da branimo naš stav, uključujući odsustvo prava tog suda da razmatra ovu situaciju zbog gore navedene situacije“, saopštili su u Ministarstvu.

„To bi moglo da se izbegne da se poštovalo rusko zakonodavstvo koje se tiče plovidbe u tom području. Pozivamo ukrajinsku stranu da u budućnosti to radi“, dodali su u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Foto YT/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track