OTKRIVENA POZADINA PRIČE O PORODICI KOJA JE 9 GODINA ŽIVELA U PODRUMU: Otac je član jedne poznate sekte, a zatočio ih je čovek koji je mislio da je veći od Isusa (VIDEO)
Foto: EPA

ČEKALI KRAJ SVETA

OTKRIVENA POZADINA PRIČE O PORODICI KOJA JE 9 GODINA ŽIVELA U PODRUMU: Otac je član jedne poznate sekte, a zatočio ih je čovek koji je mislio da je veći od Isusa (VIDEO)

Planeta -

Priča o porodici koja 9 godina bila zatočena u holandskom mestašcetu Ruinervoldu, čekjaući mska sveta, postala je još bizarnija.

Iako se prvobitno mislilo da je tamo boravio otac sa svojom decom, ispostavilo se da je čitavu porodicu, tačnije komšiju i petoro dece, u izolaciji držao Austrijanac Jozef Bruner (58).

Bruner, koga su mediji već prozvali "Jozef austrijski", nekada je pripadao kultu i tvrdio je da je bolji od Isusa, kaže njegov brat Franc.

foto: EPA

Uhapšeni Bruner upoznao je usamljenog oca Girta van Dorstena u bizarnoj sekti kojoj se pridružio nakon što je istupio iz vojske '90-ih godina.

Franc Bruner je rekao da je njegov brat živeo u zabludi i otuđen je od porodice nakon što se pridružio sekti.

foto: EPA

Problemi sa bratom su počeli kada mu je otac predao farmu.

"Kada je Jozef saznao da sam ja glavni na farmi, tražio je da počnem da mu plaćam za usluge. Nisam bio u kontaktu sa njim 10 godina. Kada sam ga poslednji put video, rekao sam mu da se ne vraća i da ne želim da imam išta sa osobama kao što je on", ispričao je Franc.

foto: EPA

Jozef je napustio i ćerke bliznakinje, a potpuno ih je ignorisao kada su pokušale da ga kontaktiraju 2017. godine.

Nije prisustvovao očevoj sahrani 2015. godine, a kada mu je majka preminula pre 18 meseci, nije odgovarao na pozive svoje porodice iz Austrije.

foto: EPA

Detektivi pokušavaju da otkriju šta je nateralo Brunera da zatvori van Dorstena i njegovu decu, uzrasta od 18 do 25 godina, u tajnoj sobi iza stepenica na izolovanoj farmi.

Jozefa komšije opisuju kao osobenjaka koji nikada nije imao devojku, niti ih je pozdravljao na ulici.

Podsetimo, porodica je pronađena kada je najstariji sin Jan van Dorsten (25) u nedelju otišao do obližnjeg bara, naručio pet piva i zatražio pomoć.

Pab u kome je mladić potražio pomoć
Pab u kome je mladić potražio pomoć foto: EPA

Osim toga, holandski mediji prenose da je porodica bila deo Munove sekte, baš kao i Bruner.

U kući je pronađena pozamašna količina para, tako da se pretpostavlja da su od sekte redovno dobijali novac kako bi se izdržavali, pogotovo nakon što se otac familije razboleo zbog čega je bio nepokretan.

Inače, sektu je osnovao Južnokorejac Sun Mjung-mun 50-ih godina.

1965. kult se proširio i u Holandiji. Članovi crkve su veoma zatvoreni, orijentisani na sebe i fokusirani isključivo na porodicu.

foto: Profimedia

Iako je Mun preminuo 2012. godine, njegovi sledbenici, takozvani munovci, i dalje su aktivni širom sveta i žive od donacija.

Munova sekta, kako su pisali i mediji u Srbiji, predstavlja moćnu korporaciju u čijem su sastavu crkvene, političke, kulturne i obrazovne institucije, mediji, nevladine i humanitarne organizacije, hoteli, fabrike i poslovni giganti širom sveta. Unifikacionisti veruju da se Munu, kada je bio mladić, prikazao Isus Hrist i zamolio ga da dovrši posao stvaranja nebeskog kraljevstva na zemlji i osiguravanja svetskog mira.

Kada je policija zašla u kuću u Ruinervoldu, pronašla je članove porodice koji su verovali da u izolaciji čekaju kraj sveta.

Kurir.rs/Hln.be/Daily mail Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track