ŠOK PLAN PUTINA! Isplanirao je do detalja kako da zadrži SVU MOĆ: Time bi obezbedio da više uživa u SVOJIM MILIJARDAMA!
Foto: EPA / Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool

njujork tajms

ŠOK PLAN PUTINA! Isplanirao je do detalja kako da zadrži SVU MOĆ: Time bi obezbedio da više uživa u SVOJIM MILIJARDAMA!

Planeta -

Iskusni autokrati retko daju ostavke, a ni ne nestaju tek tako. Tako da kada je Vladimir Putin prošle srede onako vešto ubacio predloge za nekoliko izmena ruskog Ustava u svoj godišnji govor o državi, nakon čega je odmah usledila ostavka cele vlade, pretpostavka je da je predsednik, koji ima 67 godina, postavljao temelje za produženje svoje 20-godišnje vladavine nakon isteka njegovog trenutnog mandata 2024. godine.

Međutim, ono što je on predložio nije bilo ništa tako jednostavno kao što bi bila promena ograničenja od dva uzastopna mandata na čelu države što propisuje ruski Ustav, piše Njujork Tajms.

Putin ne voli da čačka u okviru postojećeg sistema koji je u potpunosti pod njegovom kontrolom. Poslednji put kada je povukao brzi potez kako bi produžio boravak na vlasti (zloglasnu razmenu funkcija sa Dmitrijem Medvedevim) Rusi su izašli na ulice i negodovali.

foto: AP

Dakle, ovog puta, predsednik je započeo svoje mahinacije četiri godine unapred, držeći sve u potpunoj zbunjenosti.

Ono što je predložio je zapravo sledeće. Prvo, Donjem domu Parlamenta dodeliti veću moć za izbor ministara, uključujući i samog premijera, koga trenutno predlaže predsednik, a zakonodavno telo samo potvrđuje. Drugo, zabraniti predsedniku da odsluži više od dva mandata (trenutno je zabrana da ne može dva uzastopna mandata). I treće - dati nešto vlasti Državnom savetu.

Putin je da podsetimo imenovao za premijera nekoga na koga niko nije računao - Mihaila Mišustina, koji je bio šef poreske uprave. Mišustin se smatra kompetentnim, ali ne i pretećim za Putina. S druge strane zna mnogo tajni koje bi mogle pomoći njegovom šefu ukoliko bilo ko u eliti pomislio da je mnogo bitan i važan.

Ove mere koje je predložio Putin nagoveštavaju nekoliko scenarija. Najizvesniji je onaj da će Putin zadržati kontrolu putem novoosnovanog Državnog veća. Njegov naslednik na mestu predsednika bio bi degradiran, tako da bi Putin zadržao značajnu moć iza kulisa.

Prednost ovog sistema bi bila ta što bi Putin, vršeći komandu, mogao da optuži premijera za bilo kakve nedostatke, a takođe i parlament za imenovanje takvog premijera. Boravak izvan glavne pozornice takođe bi omogućio Putinu da smanji svoje radne sate i i posveti se uživanju u svojim milijardama.

Bez obzira na njegove krajnje namere, Putin ima autoritet i popularnost da putem referenduma izgura ustavne amandmane bez ozbiljnog otpora i da na vreme isplanira svoj sledeći potez. To za Zapad znači da neće biti promena politike do 2024. godine, a verovatno se ona neće mnogo menjati ni posle toga.

Kurir.rs/The New York Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track