Najnovije vesti

KINEZI NA TAMNOJ STRANI MESECA NAŠLI ČUDNI SVETLUCAVI GEL: Sada su konačno saznali o čemu se radi i kako je nastao
Ilustracija, Foto: Profimedia

istraživanje svemira

KINEZI NA TAMNOJ STRANI MESECA NAŠLI ČUDNI SVETLUCAVI GEL: Sada su konačno saznali o čemu se radi i kako je nastao

Planeta

Naučnici su identifikovali neobičnu svetlucavu materiju "nalik na gel", koju je prošle godine na tamnoj strani Meseca uočio kineski rover Jutu-2.

Prema analizi slika i upoređivanjem s uzorcima koje je misija Apolo donela s Meseca na Zemlju, radi se o steni. Tačnije, rastopljenoj steni koja se, verovatno nakon udara meteorita, transformisala u tamnozelenu, sjajnu, staklastu masu.

Rover Čang'e-4 otkrio je u krateru unutar basena Južni pol Aitken (SPA) tamnu-zelenkastu i blistavu stenu (breču) koja je nastala nakon udara nekog tela o površinu Meseca".

"Ova stena nastala je zavarivanjem, cementiranjem i aglutiniranjem lunarnog regolita i breče", dodali su.

Jutu-2 je ovu blještavu supstancu prvi put uslikao krajem jula 2019. Kineski naučnici opisali su je kao materiju nalik gelu, što je zapravo neobičan opis nečega što se nalazi na Mesecu s obzirom na to da je krajolik našeg satelita vrlo suvo i prašnjavo mesto.

Kasnije fotografije pokazale su da zaista sjaji, ali i da ne mora biti želatinaste prirode već da se verovatno radi o rastopljenoj supstanci.

Detaljnija analiza panoramskih fotografija koje je snimio rover podržava ovu hipotezu.

Konkretno, Šeng Gou-u iz Kineske akademije nauka i njegove kolege hteli su da odrede hemijski sastav "gela", ali i okolnog regolita. Saznali su da se regolit pretežno sastoji od plagioklasa (oko 45 posto), piroksena (7 posto) i olivina (6 posto) - prilično standardne mešavine na Mesecu.

Bilo im je malo teže da odrede sastav staklaste supstance, verovatno zbog slabe svetlosti, tako da su uspeli da razaznaju samo veće količine plagioklasa (oko 38 posto). Utvrdili su i da je ovaj materijal tamnozelene boje i da je veličine 52X16 centimetara.

Sastav i opis materije nalikuju uzorcima koji su uzeti s Meseca tokom misije Apolo: lunarnom uzorku 15466 i lunarnom uzorku 70019. Oba ova uzorka uzeta su iz udarnih kratera, a klasifikovana su kao breča.

Stručnjaci zaključuju da je ova materija verovatno nastala tokom udara meteorita, prilikom čega se rastopio deo regolita, pomešao sa neotopljenim regolitom i formirao breču.

Taj proces nije nužno morao da se odvija u krateru u kojem je stena i pronađena. Naime, regolit je verovatno mešavina materijala iz dva različita kratera, tako da je moguće da se materijal formirao u drugom krateru, bio izbačen i pao u krater u kojem ga je pronašao Jutu-2.

IPak, ovo istraživanje ima svoja ograničenja. Prvo, nisu mogli da analiziraju stvarni uzorak, s obzirom na to da je on na Mesecu. Drugo, svetlost je bila slaba, a Jutu-2 je već krenuo na drugo mesto tako da je malo verovatno da ćemo dobiti drugi set slika.

Kako god, ovi rezultati prilično su neverovatni s obzirom na količinu podataka s kojima raspolažemo i ipak možemo da pretpostavimo da se radi o lunarnoj steni, a ne o nekoj tajanstvenoj sluzi koja se skriva na "tamnoj" strani Meseca.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...