Najnovije vesti

AMERIKA UPOZORILA EVROPU: Hezbolah na vašem tlu skladišti hemikalije za nove TERORISTIČKE NAPADE
Foto: Shutterstock

pozvali na zabranu ove organizacije

AMERIKA UPOZORILA EVROPU: Hezbolah na vašem tlu skladišti hemikalije za nove TERORISTIČKE NAPADE

Planeta

Koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Nejtan Sejls optužio je Hezbolah da je skladištio hemikalije, koje mogu da se koriste za pravljenje eksploziva, u nekoliko evropskih zemalja, i pozvao zemlje u Evropi, ali i širom sveta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

"Zašto bi Hezbolah čuvao amonijum-nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbolah je tu stavio to oružje kako bi mogao da izvede velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno", rekao je Sejls.

On je naveo da su operativci Hezbolaha proteklih godina premestili zalihe amonijum-nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope.

Sejls je na onlajn forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnjaju da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najverovatnije u Grčkoj, Italiji i Španiji.

On je rekao da je Hezbolah "unitarna organizacija koja se ne može podeliti na vojno i takozvano političko krilo".

"Bez potpune zabrane, grupa i dalje može da prikuplja novac i regrutuje operativce", rekao je Sejl dodajući da je Hezbolah "jedna organizacija" i da je reč o "terorističkoj organizaciji".

Sajls je svoje komentare izneo šest nedelja nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum-nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povređeno.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...