Najnovije vesti

AMERIKANAC U VENE UBRIZGAO ČAJ OD HALUCINOGENIH PEČURAKA: Ubrzo su gljive počele u njemu da rastu! Lekari zapanjeni ovim slučajem
Foto: Profimedia

objavljena i studija o ovom muškarcu

AMERIKANAC U VENE UBRIZGAO ČAJ OD HALUCINOGENIH PEČURAKA: Ubrzo su gljive počele u njemu da rastu! Lekari zapanjeni ovim slučajem

Planeta

Jedan Amerikanac (30) skuvao je čaj od "čarobnih pečuraka" i ubrizgao ga u vene. Nekoliko dana kasnije završio je na Odeljenju hitne pomoći s kolonijom gljiva koja mu je rasla u krvi.

Proveo je 22 dana u bolnici, od toga osam dana na intenzivnoj nezi jer je imao multisistematski zastoj organa. Kasnije je pušten iz bolnice, ali je još na dugotrajnom režimu antibiotika i antifungalnih lekova, stoji u studiji slučaja koja je objavljena 11. januara u časopisu Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Iz incidenta se nije saznalo može li ubrizgavanje čaja od pečuraka izazvati dugoročne psihoaktivne efekte, kao što se ponekad dogodi nakon oralnog uzimanja psihodeličnih pečuraka.

Primera radi, u nekim retkim slučajevima nakon uzimanja pečuraka može doći do halucinogenog persistentnog poremećaja percepcije (HPPD), gde korisnik doživljava živopisne epizode halucinacija dugo nakon konzumacije. Halucinogene pečurke u sebi sadrže psihoaktivne spojeve psilocin i psilocibin.

Lekari Medicinske škole Univerziteta Krajton opisali su slučaj neimenovanog 30-godišnjaka koji je u krv ubrizgao čaj od pečuraka kako bi ublažio simptome bipolarnog poremećaja i zavisnosti od opioida. Članovi njegove porodice primetili su da je nedavno prestao redovno da uzima svoje lekove i da je često imao epizode depresivnih i maničnih stanja.

Muškarac je na internetu pročitao kako halucinogena sredstva, poput LSD-a i pučuraka, mogu imati pozitivan terapijski učinak pa je odlučio da skuva čaj. Tečnost je filtrirao pomoću pamučnog tampona, a zatim je ubrizgao u telo. Sledećih dana postao je letargičan i bilo mu je zlo, a koža je počela da žuti. Ubrzo je dobio proliv i počeo da povraća krv.

Kada ga je porodica pronašla u takvom stanju, odvela su ga u bolnicu. Lekari su uočili da se čudno ponaša, da je zbunjen i da zbog promenjenog mentalnog stanja ne može da učestvuje u razgovoru.

Bolnica
foto: Profimedia

Uskoro su počeli da mu otkazuju organi, uključujući jetru i bubrege, i prebačen je na intenzivnu negu. U krvi je imao bakterijsku infekciju mikrobom brevibacillus i gljivičnu infekciju sa sojem Psilocybe cubensis - što znači da je "čarobna pečurka" koju je ubrizgao sada rasla u njegovoj krvi. Psilocybe cubensis je jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih halucinogenih pečuraka.

Posle zastoja organa počela je da mu se nakuplja tečnost u plućima pa je neko vreme bio i na respiratoru. Na svu sreću, terapija lekovima je delovala, pacijent je preživeo kritične trenutke pa je kasnije pušten iz bolnice.

Lekari u studiji kažu kako postoje naznake da psilocibin može lečiti depresiju i anksioznost, ali napominju kako se u tom slučaju ova supstanca mora uzimati u kontrolisanim uslovima i pod lekarskim nadzorom.

Kada ljudi žele rekreativno da konzumiraju halucinogene pečurke, često ih spreme u obliku čaja ili ih jedu sirove ili osušene. Znaju da ih stavljaju u kapsule ili oblože čokoladom, ali nikada ih ne ubrizgavaju direktno u krvotok. Nakon konzumacije dolazi do izmijenjene percepcije i raspoloženja, što ponekad kod korisnika može izazvati teskobu, strah i zbunjenost, kao i povišeni krvni pritisak, povraćanje, glavobolje i grčeve u želucu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...