SRCE TAME: Francuski oficir koji je izmasakrirao hiljade u Africi i inspirisao pisca Džozefa Konrada za lik kapetana Kurca VIDEO
Foto: Profimedia

Pol Vule

SRCE TAME: Francuski oficir koji je izmasakrirao hiljade u Africi i inspirisao pisca Džozefa Konrada za lik kapetana Kurca VIDEO

Planeta -

On je jedan od najozloglašenijih likova književnosti 20. veka, kolonijalni tiranin i jedan od najpoznatijih likova pisca Džozefa Konrada.

Dugo se verovalo da je trgovac slonovačom Kurc, centralna figura Konradovog remek dela "Srce tame" bio proizvod piščeve mašte.

Sada je, međutim, novi dokumentarac BBC-a pokazao da je Kurc - koga je u prilično labavoj filmskoj ekranizaciji "Apokalipsa sada" igrao Marlon Brando - možda zasnovan na stvarnoj osobi, francuskom kapetanu Polu Vuleu.

Poput Kurca iz novele, Vule je krajem 19. veka bio stacioniran u Africi gde se odmetnuo i nadgledao masakriranje hiljada starosedelaca.

Priča, sastavljena od arhivskih fotografija i pisama i ispričana u dokumentarcu "Afrička apokalipsa", pokazala je uznemirujuću transformaciju obećavajućeg mladog oficira u krvožednog ubicu i ratnog kriminalca.

Sve do sada, Konradova inspiracija za Kurca bila je književna misterija, jer nije bilo dokaza da je pisac na putovanju po Kongu sreo nekoga ko bi mu poslužio kao inspiracija za glavnog lika njegovog dela.

Sada se ispostavilo da je Konrad tokom putovanja odseo u domu Kore Stjuart, otuđene žene kapetana Donalda Stkuarta, tadašnjeg britanskog predstavnika u Zapadnoj Africi.

Savremenik Vulea, Stjuart je vrlo jasno pokazao svoje negodovanje u tajnim depešama premijeru, lordu Salsberiju, u kojima je dokumentovao konstantna kršenja međunarodnih sporazuma, zarobljavanje žena i dece i njihovog prodavanja kao roblje plaćenicima.

Kapetanovi izveštaji su bili poverljivi ali je Kora znala za njih i ispričala ih je Konradu, koga je smatrala bliskim prijateljem.

Vuleovi zločini vrlo su slićni onima u Konradovoj priči.

Vojnik godine u Parizu 1898. godine, Vule je izabran da obezbeđuje oblast istočno od Nigera, i kontroliše jezero Čad i ujedini francuske teritorije u zapadnoj Africi.

Brzo je postao opijen moću i ovlašćenjima i pretvorio se u ratnog zloćinca, naredivši svojim plaćenicima da masakriraju stotine lokalaca, siluju i pljačkaju koga stignu. Kako su njegovi vojnici bili plaćeni da ubijaju, svojim žrtvama su odsecali ruke kao dokaz završenog posla, a mnogima su odsecali glave. Vule je vrlo detaljno vodio podatke o ubijenima i isplati za njihovo ubistvo.

Nezadovoljan svojom finansijskom situacijom u zapadnoj Africi, Vule je pozvao svoje plaćenike da ga prate na istok i formiraju najmoćnije carstvo u celoj Africi. "Ja više nisam Francuz. Ja sam crni car, veći od Napoleona", navodnoim je rekao.

Plaćenici su, međutim, brzo zaključili da im je komandant poludeo i ubili su ga i zakopali mu telo u udaljenom selu Sahel, gde mu grob i dan danas postoji.

Vuleova priča objavljena je u istom književnom listu koji je ranije te godine objavio Konradovu uznemirujuću novelu.

Da li je Konrad iskoristio Vuleovu priču kada je pisao svoje delo, niko sa sigurnošću ne može da kaže, ali su putovanja Kurca i kapetana Pola Vulea u srce tame zastrašujuće slična.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track