TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU: Kako je sukob dva princa podigao cenu nafte na šestogodišnji maksimum i uzdrmao OPEC
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

sve se vrti oko nafte

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU: Kako je sukob dva princa podigao cenu nafte na šestogodišnji maksimum i uzdrmao OPEC

Planeta -

Žestoki javni sukob Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije oko kvota proizvidnje nafte doveo je do napuštanja razgovora dva najveća svetska proizvođača nafte i sokirao je tržišta gde su cene dostigle šestogodišnji rekord.

Zemlje članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i saveznici poput Rusije morali su da na neodređeno odlože pregovore što je izazvalo strahovanja stabilnosti grupe koja je upravljala zalihama crnog zlata u proteklih 18 meseci pandemije i ekonomske krize koju je korona izazvala.

Problem se pojavio prošle sedmice kada su UAE odile predlog lidera Opeka Saudijske Arabije i Rusije da na još osam meseci smanje proizvodnju.

UAE su želele da pregovaraju o trenutnoj normi proizvodnje kako bi mogle da vade još nafte. Saudijska Arabija i Rusija su bile protiv. Pregovori su krenuli neuobičajenim tokom kada su ministri energetike iz UAE i Saudijske Arabije, inače bliskih saveznika, javno izneli svoja neslaganja.

"Sukob je bio iznenađujuć ali možda i neizbežan", rekao je BBC-u Bil Keil, saradnik Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu. "Proizvodni kapaciteti Abu Dabija nisu u skladu sa Opek kvotama. Investirali su mnogo novca u svoju proizvodnju a sada je krenula i potražnja. UAE su frustrirane što proteklih godinu dana nisu mogli da povećaju proizvidnju", dodao je on.

Dva princa

Proteklih godina, partnerstvo Saudijske Arabije i UAE oblikovalo je geopolitičku sliku arapskog sveta. Dobri lični odnosi saudijskog princa Muhameda bin Salmana i prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda iz Abu Dabija "zacementirali" su ovu alijansu. Oba princa su de fakto lideri svojih zemalja i imaju vrlo ambiciozne vizije.

Godinama su sarađivali u ključnim strateškim piranjima. Formirali su arapsku vojnu koaliciju 2015. kako bi se borili protiv iranskih Hutija u Jemenu i uveli su diplomatske, trgovinske i putne sankcije Kataru 2017.

Pukotine u njihovoj idiličnoj vezi počele su da se pokazuju pre dve godine kada su UAE povukle većinu svojih trupa iz Jemena na nezadovoljstvo Saudijaca.

U januaru su Emirati nerado prihvatili saudijski predlog da podignu embargo Kataru. Isto tako, Saudijska Arabija nije bila oduševljena odlukom UAE da normalizuje odnose sa Izraelom prošle godine.

Sukob se produbio u februaru ove godine kada je Saudijska Arabija uputila ultimatum multinacionalnim kompanijama da presele svoja regionalna sedišta u kraljevstvo do 2024. godine ili će izgubiti ugovore sa vladom. To je shvaćeno kao napad na Dubai, komercijalni hab regiona.

Nakon što su emirati blokirali dogovor u Opeku, Saudijci su se osvetili suspendovanjem letova ka UAE navodeći kao razlog brigu zbog širenja koronavirusa. Problem je bio taj što je odluka doneta uoči islamskog praznika kada mnogi odlaze u Dubai na odmor.

Saudijska Arabije je najavila i da će izuzeti uvoz iz slobodnih zona ili Izraela iz tarifnog sporazuma sa drugim zalivskim zemljama nanevši tako udarac UAE ekonomiji koja se vrti oko modela slobodnih zona.

Ekonomsko takmičenje

Sukob u Opeku dodatno je naglašen sve većim ekonomskim rivalstvom budući da obe zemlje pokušavaju da diverzifikuju svoje ekonomije i smanje zavisnost od nafte.

Saudijska Arbaija je usvojila agresivniju ekonomsku strategiju i pažnju usmerila na turizam, finansijske usluge i tehnologiju. To, kaže Nik Kvilman, saradnik Četam hausa, Emirate brine.

"Ako se Saudijska Arabija narednih 15 do 20 godina transformiše u dinamičnu ekonomiju, onda će predstavljati pretnju ekonomskom modelu Emirata", objasnio je on.

Za sada se ne zna da li će Saudijska Arabija i UAE uspeti da se dogovore o novom Opek dogovoru.

Ali Šihabi, saudijski analitičar blizak dvoru, ne veruje da će sukob na duže staze uticati na saradnju dve zemlje iako je rigidni stav Emirata "šokirao" Saudijcke, naročlito jer su se, kaže, trudili da postignu konsenzus.

"Obe strane su ranije imale mnogo veće nesuglasice. Svaka veza ima uspone i padove, to je slučaj i sa SAD i Velikom Britanijom. Osnove ove veze su previše jake da bi alijansa bila trajno oštećena", optimista je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track