OVO JE NAJOPASNIJA ROBA NA SVETU, UPOZORAVAJU STRUČNJACI: Milioni prljavih medicinskih rukavica uveženo u Ameriku kao nove! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / Rubberrecycling1

prevara na tajlandu

OVO JE NAJOPASNIJA ROBA NA SVETU, UPOZORAVAJU STRUČNJACI: Milioni prljavih medicinskih rukavica uveženo u Ameriku kao nove! VIDEO

Planeta -

Desetine miliona polovnih, korišćenih jednokratnih rukavica od sintetičke gume sa Tajlanda ušle su u Ameriku i druge zemlje kao nove, otkriveno je tokom višemesečne istrage, prenosi CNN.

Slučaj su preuzele nadležne službe u SAD i na Tajlandu s ciljem da se sprovede temeljna istraga.

Kese za đubre prepune upotrebljenih medicinskih rukavica, a neke od njih vidno zaprljane, čak i umazane krvlju, zatečene su na podu jednog od skladišta na periferiji Bangkoka.

Tajlandski zvaničnici navode da su radnici, većinom migranti, radili punom parom kako bi stare, upotrebljene medicinske rukavice izgledale kao nove, a koje su zatekli prilikom upada u jedno od takvih skladišta.

Radnici su, kako se navodi, polovne rukavice pakovali u kartonske kutije koje su identične onima u koje se pakuju one nove, kod legalnog tajlandsdkog proizvođača.

Dodaje se međutim, da na Tajlandu postoji još mnogo takvih pogona u kojima na veoma opasan način pokušavaju da zarade na ogromnoj potražnji za rukavicama od izbijanja pandemije kovida.

U jeku globalne nestašice, navode zvaničnici, na Tajlandu pakuju milione upotrebljenih rukavica koje ne zadovoljavaju nikakve standarde i izvoze ih u SAD, ali i u druge zemlje širom sveta.

Stručnjaci su naveli da je ovaj "biznis zasnovan na prevari" u jeku, a jedan od njih, Daglas Stajn izjavio je za CNN da su ove kontaminirane medicinske rukavice "trenutno najopasnija roba na svetu".

"U Ameriku dolazi ogromna količina loših proizvoda. Beskonačan tok prljavih, polovnih i rukavica ispod svakog standarda, a savezne vlasti, čini se, tek sada počinju da shvataju kog je ovo obima", kaže Stajn.

Ipak, uprkos potencijalnom riziku za zdravstvene radnike i pacijente na prvoj liniji, američke vlasti su se borile da se izbore sa nelegalnom trgovinom - delom zato što su propisi o uvozu zaštitne medicinske opreme privremeno suspendovani na vrhuncu pandemije - i ostaju suspendovani danas.

Kurir.rs / CNN, Foto: Youtube prtscr / Rubberrecycling

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track