ZBOG TRI RUSKA DESANTNA BRODA ŠVEDSKA VOJSKA DIGLA UZBUNU! Na ostrvu GOTLAND sjatila se vojska! Prati se svaki pokret na moru
Foto: Printscreen/Youtube/RT

Amfibijska grupa NORFLT

ZBOG TRI RUSKA DESANTNA BRODA ŠVEDSKA VOJSKA DIGLA UZBUNU! Na ostrvu GOTLAND sjatila se vojska! Prati se svaki pokret na moru

Planeta -

Amfibijska grupa NORFLT koja se sastoji od tri desantna broda dva klase Ropuča:Olenegorskii Gorniak i Georgii Pobedonosets i jedan klase Ivan Gren pod imenom Pjotr Morgunov trenutno se nalaze u Baltičkom moru zbog čega je Švedska na ostrvu Gotland podigla vojsku u stanje pune pripravnosti.

Prema prvim informacijama koje dolaze dva desanrtna broda klase Ropuča su natovareni vojskom i tehniko, dok jedan brod klase Ivan Gren je samo delimično natovaren.

Švedski mediji Aftonbladet doneo je opsežni članak o tome da je u četvrtak ujutro švedska vojska podigla borbenu gotovost i da je ceo "Gotland puk" podignu i trenutmo čuva luku Visbi i aerodrom.

" To je zbog tenzija u neposrednoj blizini, kaže Tomas Angšamar, menadžer komunikacija u Gotland puku.

On je oddao i da će od četvrtka vojska biti vidljivija širom ostrva, tamo gde je do sad nije bilo

"Ne znamo tačno koje će to mere biti, ali ćete više moći da nas vidite, više ćemo se kretati van svojih područja. Mi ćemo, na primer, patrolirati važnim mestima kao što su luke i aerodrom, kaže Tomas Angšamar.

On navodi da je u pozadini bezbednosno-politička situacija koju je rukovodstvo odbrane okarakterisalo kao ozbiljno.

- Napeta je situacija u neposrednoj blizini, jedna zemlja preti drugoj i pregovori su u toku. Dakle, pratimo situaciju, kaže Tomas , koji ističe da je rizik od napada i dalje nizak.

O bilo kakvim planovima za pojačanje sa kopna ne želi ništa da kaže.

"Ne mogu da odgovorim na to. Ne možemo vam unapred reći šta radimo. Ako je tako, osetiće se. Oružane snage imaju mnogo resursa širom zemlje i deo je normalne slike da premeštamo jedinice tamo gde je potrebno.

Aftonbladet je u sredu izvestio da su tri ruska desantna broda uplovila u Baltičko more. Ratni brodovi se obično baziraju na poluostrvu Kola, ali su poslednjih dana otplovili na jug i pratile su ih Oružane snage nekoliko zemalja, uključujući švedski Gripen plan koji je dokumentovao brodove.

Oružane snage ne žele da kažu da li je povećanje pripravnosti na Gotlandu odgovor na to.

- Bez komentara, kaže Tomas Angšamar.

Kurir.rs/A.M./Aftonbladet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track