KO JE ČOVEK KOME JE PRESAĐENO SRCE SVINJE: Pre više od 30 godina nožem je ubo mladića 7 puta! Da li je zaslužio drugu šansu?
Foto: Maryland University / Newscom / Profimedia

Merilend

KO JE ČOVEK KOME JE PRESAĐENO SRCE SVINJE: Pre više od 30 godina nožem je ubo mladića 7 puta! Da li je zaslužio drugu šansu?

Planeta -

Svet je pre nekoliko dana obišla neverovatna vest da su srčanom bolesniku iz američke države Merilend Dejvidu Benetu (57) hirurzi presadili srce genetski modifikovane svinje, a evo ko je prvi pacijent na svetu kod koga je ovakav zahvat uspešno obavljen.

Lesli Šumaker Dauni bila je kod kuće i čuvala unuke kada je dobila poruku na mobilnom telefonu. Bila je to njena ćerka koja joj je poslala članak o 57-godišnjem muškarcu s terminalnom srčanom bolešću koji je tri dana ranije u medicinskom centru Univerziteta Merilend dobio srce genetski modifikovane svinje.

"Kakav veliki napredak za nauku...", pomislila je Dauni čitajući naslov.

Međutim, telefon joj je odmah potom pozvonio.

"Mama... vidiš li ko je to?", rekla joj je ćerka i poručila da obrati pažnju na ime čoveka.

Ukočila se. Čovek koji je nazvan "pionirom medicine", Dejvid Benet, bio je isti onaj koji je 1988. osuđen da je sedam puta nožem izbo njenog mlađeg brata Edvarda Šumakera. On je nakon toga ostao paralizovan i proveo je narednih 19 godina u invalidskim kolicima pre nego što je 2005. doživeo moždani udar i umro dve godine kasnije, nedelju dana pre svog 41. rođendana.

"Ed je patio. Godinama smo proživljavali traumu, cela porodica je morala da se nosi sa tim", rekla je Dauni za Vašington Post.

S druge strane, nakon što je Benet izašao iz zatvora odsluživši kaznu za napad nožem, “nastavio je da živi mirnim i ugodnim životom".

Kako piše Dejli mejl, Benet je služio zatvorsku kaznu zbog napada na Edvarda Šumakera, tada 22-godišnjeg mladića, dok je igrao bilijar u baru u Merilendu u aprilu 1988. nakon što je uhvatio svoju tadašnju ženu Normu Džin Benet kako sedi u Šumakerovom krilu dok su pričali i pili.

Benet, star 23 godine tada, osuđen je za napad i nošenje skrivenog oružja i osuđen je na deset godina zatvora, ali nije odslužio celu kaznu. Tačno vreme koje je proveo iza rešetaka ostaje nepoznato, ali Šumakerova porodica je rekla da je to bilo pet godina.

"Sada ima drugu priliku s novim srcem, ali volela bih, barem po mom mišljenju, da je druga prilika pripala nekome ko to zaslužuje", priznala je ona.

0651976937, Dejvid Benet, svinjsko srce, transplantacija
foto: Maryland University / Newscom / Profimedia

Inače, više od 106.000 Amerikanaca nalazi se na državnoj listi čekanja za transplantaciju organa, a 17 ljudi umire svaki dan ne dočekavši organ koji im je potreban. Suočeni s takvim nedostatkom, nekim porodicama se može učiniti da je nesavesno da se osuđenima za zločine omogući zahvat koji spasava život dok je i drugima preko potreban.

Ipak, većina lekara ne deli to mišljenje. Naime, ne postoje zakoni ili propisi koji zabranjuju nekome s kriminalnom prošlošću da bude kandidat za transplantaciju ili bude podvrgnut eksperimentalnom postupku.

"Ključno načelo u medicini je lečiti svakoga ko je bolestan, bez obzira na to ko je i kakva je njegova istorija", rekao je Artur Kaplan, profesor bioetike na njujorškom univerzitetu.

"Mi se ne bavimo odvajanjem grešnika od svetaca. Zločinom se bavi pravna struka", zaključio je on.

0651762503, srce, svinjsko srce, transplantacija, bolnica, operacija
foto: University Of Maryland School Of Medicine / Zuma Press / Profimedia

Predstavnici Medicinskog centra Univerziteta Merilend odbili su da kažu da li znaju za Benetovu kriminalnu prošlost.

U pisanoj izjavi, oni su rekli da bolnica u Baltimoru pruža "negu koja spasava živote svakom pacijentu koji uđe na njihova vrata na temelju medicinskih potreba, a ne njihove prošlosti ili životnih okolnosti".

Isto tako, sin pacijenta sa svinjskim srcem, Dejvid Benet Džunior, koji radi kao fizioterapeut u Severnoj Karolini, rekao je da je nekoliko bolnica odbilo da stavi njegovog oca na listu čekanja jer u prošlosti nije pratio lekarska uputstva i redovno odlazio na preglede. Takođe, nije dosledno uzimao lekove. Tek sredinom decembra mu je ponuđena opcija svinjskog srca nakon što se, kako je njegov sin otkrio, već oprostio od života i spremao da potpiše dokumente o doniranju svojih organa.

"Želim da živim", rekao je Benet, shvativši da mu ta operacija ne predstavlja drugu, već treću priliku.

Naime, pre više od 30 godina, Benet je proglašen krivim za fizički napad i nošenje oružja nakon što je Šumakera izbo nožem. Osuđen je na 10 godina zatvora i naloženo mu je da isplati odštetu. Kazneno-popravni dom nije mogao reći koliko je godina kazne odslužio, niti kada je pušten na slobodu "jer je slučaj zastareo". Dauni je rekla kako misli da je odslužio oko pet godina.

Šumaker i njegova porodica takođe su tužili Beneta, kom je naloženo da plati 3,4 miliona dolara odštete. Daunijeva je rekla da njeni roditelji nikada nisu dobili "ni novčić" od tužbe, a dizali su kredite za kupovinu odgovarajućeg kombija i druge opreme za svog sina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track