KLJUČA NA BALTIKU: Šveđani digli vojsku zbog ruskih desantnih brodova! Šefica vojnih obaveštajaca: Situacija je daleko od normalne
Foto: Printscreen/Youtube/RT

Prati se iz vazduha i sa mora

KLJUČA NA BALTIKU: Šveđani digli vojsku zbog ruskih desantnih brodova! Šefica vojnih obaveštajaca: Situacija je daleko od normalne

Planeta -

Švedske oružane snage saopštile su danas da jačaju vojnu pripravnost zemlje pošto je uočena povećana ruska aktivnost u Baltičkom moru "sa elementima koji odstupaju od normalne slike".

General-pukovnik i rukovodilac operacija u oružanim snagama Švedske Lejf Mihael Klason rekao je da to ne mora da znači povećanu pretnju, ali da se država prilagođava situaciji.

Švedska koja nije članica NATO, izmedju ostalog je prijavila izvestan broj desantnih brodova ruske severne mornarice koji su uplovili u Baltičko more.

General Klason je rekao da će neke mere koje preduzimaju oružane snage biti vidljive, dok druge neće.

Delovaće se u vazduhu, na moru, ispod površine i na zemlji na različite načine i na različitim geografskim lokacijama, dodao je.

General-major Lena Halin, šef švedske vojne obaveštajne agencije MUST rekla je ranije ove nedelje da je situacija daleko od normalne za švedsku bezbednost.

"Već neko vreme razvoj situacije se kreće u pravcu ozbiljne bezbednosne krize u Evropi, a poslednjih meseci se to ubrzalo. Iluzija je da će tenzije u Evropi biti privremene", rekla je Halin.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track