OVO DOSAD NIJE BILO MOGUĆE Paralizovanom muškarcu u kičmenu moždinu ugrađen implant, prohodao je VIDEO
Foto: Printscreen

nauka

OVO DOSAD NIJE BILO MOGUĆE Paralizovanom muškarcu u kičmenu moždinu ugrađen implant, prohodao je VIDEO

Planeta -

Paralizovan čovek sa teškom povredom kičmene moždine ponovo je mogao da hoda zahvaljujući implantu koji je razvio tim švajcarskih istraživača.

To je prvi put da neko kome je kičmena moždina potpuno povređena može slobodno da hoda.

Ista tehnologija je poboljšala zdravlje drugog paralizovanog pacijenta do te mere da je on mogao da postane otac, prenosi BBC.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Medicine.

Mišel Rokati je bio paralizovan nakon nesreće na motoru pre pet godina. Kičmena moždina mu je potpuno odsečena - i uopšte nema osećaj u nogama.

Ali sada može da hoda - zbog električnog implanta koji mu je hirurški pričvršćen za kičmu.

Neko ovako povređen nikada ranije nije mogao ovako da hoda. Istraživači naglašavaju da to nije lek za povrede kičme i da je tehnologija i dalje previše komplikovana da bi se koristila u svakodnevnom životu, ali je ipak pozdravljaju kao veliki korak ka poboljšanju kvaliteta života.

Mišel je rekao da je ovo za nejega ''poklon''.

-Mogu da ustanem, idem gde želim, mogu da se penjem stepenicama - to je gotovo normalan život, rekao je Rokati.

-Nekada sam se bavio boksom, trčao i vežbao u teretani. Nakon nesreće više nisam mogao da radim stvari koje veolim, ali se nisam hteo da se predam. Nikada nisam prekidao rehabilitaciju. Hteo sam da rešim ovaj problem, dodao je.

Brzina Mišelovog oporavka zadivila je i doktorku neurohirurga koja je izvela operaciju, odnosno ugradila mu implantat i spojila elektrode na pojedina živčana vlakna.

-Bila sam izuzetno iznenađena. Mišel je apsolutno neverovatan. Uz ovu novu tehnologiju trebalo bi da može sve više da napreduje. rekla je ona.

Istraživanje je podržao dr Ram Hariharan, konsultant u Severnoj opštoj bolnici u Šefildu, koji je nezavisan od istraživačkog tima i takođe je uz Udruženje za povrede kičme.

-Uradili su nešto što do sada nije urađeno. Nisam čuo ni za jednu studiju u kojoj su ugradili implant (pacijentu sa kompletnim presekom kičmene moždine) i koji je nakon toga mogao dovoljno pokretati mišiće za stajanje i hodanje, rekao je Hariharan.

Ali dodao je da je potrebno izvršiti još kliničkih ispitivanja pre nego što se uveri da je to efikasan tretman.

-Potreban nam je veći broj (pacijenata) da pokažemo da je prvo bezbedno i da značajno poboljšava njihove živote. Tek onda se može napredovati, dodao je.

Nervi u kičmenoj moždini šalju signale od mozga do nogu. Neki ljudi su paralizovani kada su nervi oštećeni usled povrede.

U Mišelovom slučaju nema nikakvog signala njegovim nogama jer je kičmena moždina potpuno prekinuta. Ali implant šalje signale direktno njegovim nogama omogućavajući mu da hoda, ali samo kada je implantat uključen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track