FBI ZA PLJAČKU 620 MILIONA DOLARA KRIVI KIMOVE HAKERE: Ojadili kompaniju za video-igre! Amerika sankcionisala OVE poznate grupe!
Foto: Shutterstock

u kriptovalutama

FBI ZA PLJAČKU 620 MILIONA DOLARA KRIVI KIMOVE HAKERE: Ojadili kompaniju za video-igre! Amerika sankcionisala OVE poznate grupe!

Planeta -

Američki FBI je u četvrtak za krađu oko 620 miliona dolara u kriptovalutama okrivio hakere povezane vlastima Severne Koreje, u vezi sa prošlomesečnom akcijom u kojoj je meta bila kompanija za video igre.

"Tokom istrage smo uspeli da potvrdimo da su Lazarus grupa i APT38, sajber akteri povezani s DNRK, odgovorni za krađu 620 miliiona dolara u Ethereumu prijavljenu 29. marta", stoji u saopštenju FBI.

"Ethereum je tehnološka platforma povezana s vrstom kriptovalute, piše CNN.

FBI je mislio na nedavno hakovanje komjuterske mreže koju koristi Axie Infinity, videoigrica koja omogućava igračima da zarade kriptovalute.

Sky Mavis, kompanija koja je stvorila Axie Infinity, objavila je 29. marta da su neidentifikovani hakeri 23. marta ukrali ekvivalent od otprilike 600 miliona dolara, u vreme otkrića krađe, s "mosta" ili mreže koja omogućava korisnicima da šalju kriptovalute s jednog blokčejna na drugi.

Američko ministarstvo finansija je u četvrtak sankcionisalo Lazarus grupu, široku grupu hakera za koje se veruje da rade u ime vlade Severne Koreje.

Sajber napadi su godinama bili važan izvor prihoda za severnokorejski režim, navodi se, jer je njegov vođa Kim Džong-un nastavio s potragom za nuklearnim oružjem, rečeno je na panelu UN stručnjacima za sajber bezbednost.

Severna Koreja je prošlog meseca ispalila, kako se vjeruje, svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu u više od četiri godine. Lazarus Grupa ukrala je kriptovalute u vrednosti od 1,75 milijardi dolara poslednjih godina, prema Čejnanalizist (Chainalysis), kompaniji koja prati transakcije digitalne valute.

"Hakovanje poslovanja s kriptovalutama, za razliku od maloprodaje, na primer, u suštini je pljačka banke brzinom interneta i finansira destabilizirajuće aktivnosti Severne Koreje i programe oružja", rekao je Ari Redbord, šef pravnih poslova u kompaniji TRM Labs koji istražuje finansijski kriminal. "Sve dok su uspešni i profitabilni, neće stati."

Iako je pažnja mnogih analitičara sajber bezbednosti usmerena na rusko hakovanje u svetlu rata u Ukrajini, hakeri za koje se sumnja da su severnokorejski nisu sedeli skrštenih ruku.

Istraživači iz Gugla su prošlog meseca otkrili dve različite navodne severnokorejske hakerske kampanje usmerene na američke medije i IT organizacije, kao i sektore kriptovaluta i finansijske tehnologije. Gugl ima politiku obaveštavanja korisnika koji su na meti hakera koje sponzoriše država.

Šejn Hantli, koji vodi Guglovu grupu za analizu pretnji, rekao je da ako Guglov korisnik ima "bilo kakvu vezu s umešanošću u Bitkoin ili kriptovalutu" i dobije upozorenje o hakovanju od Gugla, gotovo uvek se ispostavi da je reč o aktivnosti Severne Koreje.

"Čini se da im je to stalna strategija da zarađuju i pune budžet na ovaj način", rekao je Hantli za CNN.

Kurir.rs / CNN, Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track