DA LI ĆE SAD ISPORUČITI KIJEVU RAKETE DUGOG DOMETA KOJIMA MOGU DA GAĐAJU RUSIJU? Na pomolu dogovor koji može da promeni tok rata?
Foto: printscreen/YouTube

rat u ukrajini

DA LI ĆE SAD ISPORUČITI KIJEVU RAKETE DUGOG DOMETA KOJIMA MOGU DA GAĐAJU RUSIJU? Na pomolu dogovor koji može da promeni tok rata?

Planeta -

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa koji su ove nedelje prisustvovali poverljivom brigingu o Ukrajini, dobili su niz informacija o stanju na ukrajinskom ratištu, a u Kijevu je posebno odjeknula informacija da postoji konsenzus obe stranke oko slanja moćnih projektila dugog dometa ATACMS (Army Tactical Missile System), koji mogu da pogode cilj na udaljenosti većoj do 300 kilometara.

“Obe stranke u Kongresu SAD podržavaju slanje u Ukrajinu projektila dugog dometa ATACMS", rekla je CNN Elisa Slotkin, demokrata i članica Odbora za obranu.

Ukrajinci mesecima pozivaju SAD da im obezbede ove sisteme jer raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) mogu da pogađaju samo na udaljenosti od oko 78 kilometara.

“Glavni razgovor na brifingu bio je o tome što još možemo i treba da učinimo za Ukrajince, i to vrlo brzo, naredne tri do šest nedelja. Ukrajinci žele da napreduju ka jutu i tamo izvode operacije, a mi želimo da budu što uspešniji", navodno je rekla Slotkin a preneli ukrajinski mediji.

"Mislim da ono što smo vrlo čvrsto čuli od predsednika Zelenskog i danas potvrdili na brifingu je da Ukrajinci stvarno žele da udare Rusiju u zube nekoliko puta pre nego što dođe zima, posebno ih napadajući na jugu", dodala je.

Uprkos manjem dometu HIMARS-a, ukrajinski i zapadni mediji navode da su ovi raketni sistemi uterali strah u kosti Rusima i preokrenuli rat u korist Kijeva, a za njima je sada porasla potražnja i u drugim zemljama.

U Sjedinjenim Državama ima dosta vojnih analitičara koji zagovaraju slanje ATACMS raketa i pozivaju predsednika Džoa Bajdena da to učini, ali Bela kuća još nije donela takvu odluku.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ponovio je prošle nedelje da SAD neće poslati ATACMS jer bi oni mogli da se koriste za napade na rusku terutoriju što bi eskaliralo rat.

Američki ekspert Ramis Junus smatra da bi Ukrajincima trebalo poslati ATACMS projektile i omogućiti im da sa njima pogode Krimski most.

"Ako im date HIMARS, zašto onda kažete 'pucajte na 70 km, a ne pucajte na 300 km'. Dajte im ono što im je potrevno trebaju, pokažite zube i onda vidite kako se Rusija ponaša. Dajte Ukrajini priliku da bombardujeKrimski most. To se može dogoditi u jednom danu. Zapad ima sve vojne i tehničke mogućnosti za to. Čim Krimski most bude bombardovan, videćete da se retorika Kremlja promenila", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track