NANOSE VIŠE ŠTETE I NEVEROVATNO SU PRECIZNI: Rusija u Ukrajini koristi novo oružje koje su dobili od saveznika
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

NANOSE VIŠE ŠTETE I NEVEROVATNO SU PRECIZNI: Rusija u Ukrajini koristi novo oružje koje su dobili od saveznika

Planeta -

Rusija je u Ukrajini počela da koristi iranske dronove-samoubice koji, prema prvim analizama, nanose popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci, piše Volstrit žurnal (WSJ).

Ukrajinski komandanti objasnili su da bespilotne letelice Šahed-136 UAVs funksionišu u paru - jedna cilja radar a druga metu i prema prvim izveštajima, dronovi su već pogodili nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila.

Tokom protekle nedelje, bespilotne letelice prefarbane u ruske boje i preimenovane u Geranium 2, počele su da se pojavljuju iznad ukrajinskih oklopnih i artiljerijskih položaja u severoistočnom regionu Harkova, rekao je pukovnik Rodion Kulagin, komandant artiljerije ukrajinske 92. mehanizovane brigade.

Samo u operativnoj zoni njegove brigade, iranske bespilotne letelice su uništile dve samohodne haubice od 152 mm, dve samohodne haubice od 122 mm, kao i dva oklopna pešadijska vozila BTR, rekao je on.

Ranije je Rusija udarila dronom na haubicu M777 kalibra 155 mm koju su isporučile Sjedinjene Države.

Čini se da su do sada iranske bespilotne letelice uglavnom bile raspoređene u oblasti Harkova, gde su 92. brigada i druge ukrajinske snage izvele veliku ofanzivu ovog meseca.

Iranske bespilotne letelice su relativno male i lete na veoma maloj visini, što otežava ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane da ih otkriju, rekao je pukovnik Kulagin. On je rekao da se nada da bi SAD i saveznici mogli da obezbede Ukrajini naprednije tehnologije protiv bespilotnih letelica ili će se umešati da poremete iranske isporuke bespilotnih letelica Rusiji.

Amerikanci su još u junu upozorili da Rusija želi iranske dronove kako bi nadoknadili nedostatke svoje avijacije. Moskva je ranije ove godine poslala delegacije u Iran kako bi pogledali program kamikaza dronova koji se poslednjih godina proširio i usavršio.

Iran je svoje dronove, koje prave u Tadžikistanu, već poslao u Jemen, Irak, Siriju i Liban a prodaje ih i Venecueli i Etiopiji

Dronovi kamikaze mogu da nose bojevu glavu do 36 kilograma, a mogu da se lansiraju iz vojnih kamiona.

Umesto da ispalite 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom. Toliko su precizni da haubicu gađaju u predelu bureta gde je bio uskladišten barut, što izaziva sekundarne eksplozije, rekao je Kulagin

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track