"ON JE NAŠ BIN LADEN, DANI SU MU ODBROJANI" Izraelci pokreću lov na čoveka kakav nije viđen u istoriji te zemlje - To je LICE ZLA!
Foto: AP Adel Hana, Shutterstock, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

"ON JE NAŠ BIN LADEN, DANI SU MU ODBROJANI" Izraelci pokreću lov na čoveka kakav nije viđen u istoriji te zemlje - To je LICE ZLA!

Planeta -

Izraelske trupe su u subotu otpočele lov na komandanta Hamasa, kog nazivaju "palestinski Osama bin Laden". Obećavaju da će ga pronaći gde god da se krije i ističu da su mu dani odbrojani, piše Dejli mejl.

Jahja Sinvar (60) trenutno je šef Hamasa u Pojasu Gaze.

Izrael ga je nekoliko puta hapsio, a u izraelskim zatvorima proveo je 24 godine. Pušten je 2011. godine u okviru razmene zarobljenika u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita.

Sinvar je, prema tvrdnjama Izraelaca, odgovoran za ubistvo 1.300 Izraelaca u napadu 7. oktobra.

- Jahja Sinvar je lice zla. On je glavni um iza ovoga, baš kao što je bio i Bin Laden. Svoju karijeru je izgradio na ubijanju Palestinaca kada je shvatio da su kolaboracionisti. Zato je postao poznat kao Kasapin Kan Junisa - rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Ričard Heht.

Heht je rekao da se izraelske trupe neće smiriti dok Sinvar ne bude pronađen i ubijen.

- Doći ćemo do tog čoveka i celog njegovog tima - dodao je Heht.

Sinvara su Sjedinjene Države proglasile teroristom 2015.

Glavni portparol IDF-a, kontraadmiral Hagari, rekao je da je pokrenuta potraga za Sinvarom, kakva nije viđena u istoriji Izraela.

"On je mrtav čovek", rekao je Hagari na konferenciji za novinare.

Sinvar je vođa Hamasa u Gazi, drugi u komandnom lancu celog Hamasa i jedan od osnivača vojnog krila te organizacije. Sinvar je mozak iza Hamasovih napada na gradove i zajednice na jugu Izraela, navodi se na zvaničnom sajtu izraelske vojske.

"Hamas nije samo teroristička organizacija, već je, nažalost, i izabrani suveren Gaze. Kao njegov vođa, Sinvar preusmerava sve resurse Gaze za finansiranje izgradnje terorističke infrastrukture kao što su podzemni tuneli za napade, raketni bacači i oružje, ostavljajući većinu civila Gaze da žive u siromaštvu, dok teroristički lideri Hamasa, poput samog Sinvara, mogu da žive luksuznim životima", rekli su Izraelci.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track