SAD POKREĆE VELIKU I NEOČEKIVANU OPERACIJU ZA GAZU: Prvi put su nešto slično izveli u Normandiji, počinje "PLAN PLAVA PLAŽA"
Foto: EPA Mohammed Saber

SAD POKREĆE VELIKU I NEOČEKIVANU OPERACIJU ZA GAZU: Prvi put su nešto slično izveli u Normandiji, počinje "PLAN PLAVA PLAŽA"

Planeta -

Nakon dopremanja iz vazduha američka vojska stanovnicima Gaze slaće hranu putem veštačkog pristaništa koje će postaviti ispred obale blokirane palestinske teritorije, javlja BBC.

U složenoj i prilično neočekivanoj operaciji učestvovaće više od 1.000 američkih vojnika. Pentagon je, objavljujući svoje planove, istakao da neće biti "američkih čizama na tlu Gaze", a to će se, naveli su, osigurati korišćenjem usluga relativno nepoznate privatne kompanije Fogbow.

Gaza
foto: EPA

Cilj je osigurati hranu stanovništvu koje bi uskoro, ako se nešto ne preduzme, moglo da počne da pati od gladi masovno. O tome se nedavno oglasio i EU, čiji je šef diplomatije Žozep Borel situaciju u Gazi nedavno opisao kao "rat izgladnjivanjem". Sjedinjene Države, na velikom udaru palestinske dijaspore i drugih zabrinutih građana zbog humanitarne katastrofe koja se odvija u Gazi, nameravaju svakog dana dostaviti obroke za dva miliona stanovnika opkoljenog komada kopna. Time bi bila podmirena potreba gotovo svih 2,3 miliona stanovnika.

Gaza, Hamas, Izrael
foto: AP Mahmoud Essa

Ali, biće to i velika logistička vežba, komentariše BBC donoseći detalje. Pentagon tako namerava da postavi dve velike strukture: velike plutajuće pristanište za brodove koji dolaze s hranom i mol koji će se "usaditi" u obalu.

Pristanište će biti sastavljeno od čeličnih segmenata, a mol dugačak 548 metara imaće dve saobraćajne trake i biće spojen s kopnom. Brodovi će dostavljati pomoć do pristaništa, a nakon iskrcavanja teret će se ukrcavati na manje brodiće i prevoziti do mola. Odatle će se prevoziti vozilima do kopna i distribuirati u Gazi.

Mnogi iskusni američki operativci smatraju da operacija neće biti nimalo lagana. Puno je toga što može poći po zlu. To se, uostalom, videlo i prilikom bacanja hrane iz vazduha, rezultat čega je bila i velika tragedija s više poginulih građana očajnih za hranom.

Gaza, Izrael
foto: Printscreen/CNN

Ali, operacija čiji je zvanični naziv "Združena prekoobalska logistika" američkim snagama nije prva takva. Praktikovala se već nekoliko puta - u Kuvajtu, Somaliji, na Haitiju i u srednjoj Americi. Tada se dostavljala pomoć nakon prirodnih katastrofa. Prvi je put nešto slično izvedeno u Drugom svetskom ratu i operaciji nakon iskrcavanja u Normandiji, piše BBC. Operacija u Gazi interno je prozvana "Plan plava plaža".

Britanski javni servis napominje da kompaniju Fogbow vode Sam Mundy i Mick Mulroy. Prvi je veteran američkih marinačkih snaga. Drugi je bivši agent CIA-e i nekadašnji pomoćnik ministra odbrane za Bliski istok.

Gaza
foto: AP

Prema izjavama neimenovanih izvora koje prenosi BBC, izraelski kadrovi vodiće računa o "sigurnosnom aspektu" operacije i paziti da se do mola i stranih operativaca ne provuče netko nepoželjan. Pristup pomoći i dostava stanovništvu biće u rukama lokalnih, nenaoružanih Palestinaca.

Humanitarna pomoć će u Gazu i dalje ulaziti i kopnenim putem, koji je najefikasnija metoda dopremanja pomoći. Ona je nezamenjiva, poručuju američki izvori, a morsko čvorište bi, uostalom, prema predviđanjima bilo spremno i funkcionalno tek za dva meseca.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

01:06

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Analitičar: Gaza ima 360 kvadratnih KM i 2.000.000 stanovnika, posledice granatiraja su JASNE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track