220 maraka donja granica za mito u Bosni

220 maraka donja granica za mito u Bosni

Planeta -
Čak 8 od 10 građana spremno da u džep nekog službenika, policajca ili lekara stavi gotovinu

BANJALUKA - Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNDOC) izračunala je da je prosečan iznos mita u Bosni i Hercegovini 110 evra, te da je osam od deset građana u džep nekog službenika, policajca ili lekara spremno da stavi gotovinu.

Predsednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić ocenila je da je rasprostranjenost korupcije "omča oko vrata" građana, koji u svojoj nemoći i strahu osećaju da moraju nešto dati da bi dobili uslugu.

"Kad se sve ovo prevede u realno stanje i pretvori u matematiku, to pokazuje da dva ili više puta plaćamo istu stvar. Mi već izdvajamo za plate lekara, policajaca, profesora, a ako im dajemo mito onda ispada da smo spremni da njihov rad duplo platimo", konstatovala je ona.

Mirza Efendić iz Udruženja "Vesta", koje je pokrenulo internet sajt antikorupcija.ba, naglašava da je jasno da ljudi pristaju na davanje mita zbog toga što nemaju drugog izbora ili tako sebi olakšavaju put do neke usluge.

"Sistem u BiH je vrlo spor i trom i ne motiviše korisnika usluge da ih traži legalnim putem, jer gubi dosta vremena i novca. Zato se mnogi odlučuju da idu linijom manjeg otpora i svoj posao završe u što kraćem roku, pa su spremni to dodatno 'nagraditi'", pišu banjalučke Nezavisne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track