NIKAD JAČA KONTROLA POLICIJE U BLAJBURGU: Učesnike ustaškog derneka drže pod VIDEO NADZOROM! Protivnice komemoracije imaju svoj skup!
Foto: YouTube prtscr / Menschenrechte 18

pohvalno

NIKAD JAČA KONTROLA POLICIJE U BLAJBURGU: Učesnike ustaškog derneka drže pod VIDEO NADZOROM! Protivnice komemoracije imaju svoj skup!

Austrija -

U Blajburgu, u Austriji danas se održava 74. po redu odavanje pošte pripadnicima ustaških formacija ubijenih na području tog mesta blizu slovenačke granice neposredno po okončanju Drugog svetskog rata.

Hrvatski Večernji list navodi da je na centralnoj komemoraciji koju organizuje takozvani Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor, počelo okupljanje. Navodi se da "stižu brojni autobusi" i da su "na terenu i brojni policajci koji prate celu situaciju".

Istovremeno je počeo i protest antifašista u Blajburgu.

Navodi se da se učesnici demonstracija protiv komemoracije kreću u pratnji austrijske policije, koja je rasporedila oko 450 pripadnika na skupu. Na početku kolone nalazi se traktor na kojem je postavljena zastava bivše Jugoslavije.

Policijsko vozilo zvučnom porukom obavestilo je demonstrante da su pod videonadzorom. Predstavnici "Radničke fronte" poručili su na protestu da su "došli da pokažu da su neke izjave nedopustive, da se radi o opasnom zločinu".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track