DONALD TRAMP O ISLAMSKOJ DRŽAVI: Poslao bi vojsku i uzeo bi im naftu
Foto: AP

Jednostavan recept

DONALD TRAMP O ISLAMSKOJ DRŽAVI: Poslao bi vojsku i uzeo bi im naftu

Planeta -
Donald Tramp je u izjavi za MSNBC izneo svoju kratku strategiju za borbu protiv Islamske države

VAŠINGTON - Donald Tramp, jedan od 17 kandidata za nominaciju Republikanske stranke na izborima za predsednika SAD 2016, izneo je svoju strategiju za borbu protiv Islamske države, koja uključuje slanje američkih vojnika na teren i zauzimanje naftnih postrojenja koja su jedan od glavnih izvora finansiranja džihadista.

Najvažnije da se džihadistima oduzme kontrola nad naftom, rekao je američki milijarder u izjavi za MSNBC. "Da vam kažem šta bih ja uradio. Oni imaju puno novca zato što imaju naftu, mnogo nafte. Ja bih žestoko napao svako mesto gde imaju naftu i poslao vojnike u te oblasti. Zauzeo bih naftu", rekao je on.

Tako bi džihadistima oduzeo značajan izvor finansiranja, objasnio je on i dodao da su drugi deo izvora njihovog finansiranja, izgleda, banke.

"Novac ide preko saudijskih i drugih banaka. To morate da presečete. Ja bih uništio primarni izvor njihovog bogatstva, a to je nafta", naglasio je Tramp.

"A da bi se to uradilo morate da pošaljete vojnike - i ja bih ih razbio. Ali bih ih opkolio i uzeo naftu za našu zemlju. Jednostavno bih uzeo naftu", rekao je on.

Foto: AP
Foto: AP

Tramp opet na Foks njuzu

VAŠINGTON - Milijarder Donald Tramp i kandidat za republikansku nominaciju za predsedničke izbore Donald Tramp danas je na televiziji Foks njuz odbio da isključi mogućnost da će u trci za Belu kuću ići kao nezavisan kandidat. Tramp je prvi put govorio za tu televiziju naklonjenu konzervativcima otkad je prošle nedelje napao voditeljku Foksa Megin Keli.

Milijarderu i televizijskoj zvezdi i dalje se ne pridaju značajnije šanse za pobedu na republikanskim izborima iako po anketama ubedljivo vodi ispred ostalih otkada je ušao u trku zapaljivim izjavama o meksičkim imigrantima kao kriminalcima i silovateljima ili oštrim napadima na svoje rivale.

Tramp je dominirao i prvom republikanskom debatom u četvrtak uveče kada mu je Keli postavila nezgodna pitanja o odnosu prema ženama. Nezadovoljan zbog, kako smatra, nepravičnog tretmana, posle je rekao da je "krv izlazila iz njenih očiju, krv izlazila iz nje na sve strane", što je naišlo na osudu jer je protumačeno da je govorio o njenom mesečnom ciklusu, mada je kasnije to negirao.

U telefonskom intervjuu zu emisiju "Foks end frends", Tramp je samo usput spomenuo spor s televizijskom mrežom koja je uticajni glas republikanskih i konzervativnih krugova. Tramp je opet odbio da isključi mogućnost da će ići kao nezavisan kandidat. "Želim da idem kao republikanac. Ali želim i da ostavim otvorena vrata u slučaju da ne dobijem pravičan tretman", rekao je Tramp.

U intervjuu za Si-En-En (CNN) Tramp je govorio da je fleksibilnost ključ njegove politike pošto je kritikovan da iznosi konkretne predloge na probleme. "Žele od mene da izađem s planom u 10 tačaka, u 14 tačaka i 20 tačaka. Nije to nužno tako", rekao je Tramp dodajući da je u biznisu fleksibilnost od ključnog značaja. "Tačno znam šta želim da uradim, samo ne želim još to da objavim. Nisam spreman da vam to sada kažem", dodao je Tramp. (Kraj) aza/vbr gle.com; spf=neutral (google.com: 93.87.18

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track