NATO BESAN: Španci zabranili prolaz američkim, a pustili ruske brodove!
Foto: AP

Nove tenzije

NATO BESAN: Španci zabranili prolaz američkim, a pustili ruske brodove!

Planeta -

Tenzije između dva NATO saveznika - Španije i Velike Britanije pojačale su se ove nedelje, nakon što se britanska nuklearna podmornica sudarila sa trgovačkim brodom u blizini Gibraltara.

Madrid je ubrzo zatražio od Londona dodatne informacije o incidentu koji se dogodio 20. jula.

"Mi ćemo tražiti pojašnjenja britanskih vlasti", rekao je u četvrtak portparol španskog Ministarstva spoljnih poslova.Španske vlasti su se žalile da ih London nije obavestio o tome da se nuklearna podmornica iz Ratne mornarice Velike Britanije nalazi na vežbama u blizini Gibraltara, britanske prekomorske teritorije, koju Španija smatra svojom.Izgleda da je London smatrao da nema potrebe za tim:

"Nismo u obavezi da obaveštavamo španske vladu o kretanju brodova naše Kraljevske ratne mornarice u međunarodnim ili britanskim teritorijalnim vodama", navodi list Gibraltar Kronikal, citirajući neimenovani izvor u vrhu vlasti.

Gibraltar je postao deo Velike Britanije 1713. godine, a od 1730. postaje britanska kolonija. Madrid od tada pokušava da ga vrati.

U međuvremenu, nekoliko članova britanskog parlamenta pisalo je generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, pozivajući ga da obrati pažnju na sve nepouzdanije ponašanje Španije prema Gibraltaru.

Poslanici su, kako tvrde mediji, optužili Madrid za „stalne nezakonite upade“ u gibraltarske vode. Oni su se takođe žalili što je Španija zabranila američkim ratnim brodovima da pristaju u luku Gibraltar, ali je dozvolila ruskim brodovima da se snabdeju gorivom u lučkom gradu Seuta, koji se nalazi na oko 20 milja od Gibraltara.

Više od 50 ruskih brodova, uključujući ratne brodove, podmornice i amfibijska plovila, pristajalo je u Seuti od 2011. Te posete nisu kršile međunarodno pravo, ali su izazvale gnev Velike Britanije i SAD u jeku sve zategnutijih odnosa Moskve i NATO-a, nakon izbijanja građanskog rata u Ukrajini i prisjedinjenja Krima sa Rusijom.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track