ŠOKANTNE TVRDNJE RUSKOG ANALITIČARA: Ako SAD napadne Severnu Koreju, braniće se NUKLEARNIM ORUŽJEM
Foto: Thinkstock, Reuters

Strašno

ŠOKANTNE TVRDNJE RUSKOG ANALITIČARA: Ako SAD napadne Severnu Koreju, braniće se NUKLEARNIM ORUŽJEM

Planeta -

Vojni analitičar i glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko kaže da u slučaju napada SAD na Severnu Koreju, Pjongjang ne bi mogao da se odbrani.

On kaže da bi Amerika mogla da napadnu Severnu Koreju i da iskoristi više od 700 krstarećih raketa „tomahavk“, a da u tom slučaju Pjongjang ne bi mogao da se odbrani, s obzirom na to da toliki broj „tomahavka“ ne može da zaustavi ni moderni sistem PVO, a da Severna Koreja ima samo zastarele sovjetske sisteme.

„Ako dođe do napada na Severnu Koreju (a takvu mogućnost ne bi trebalo isključivati, barem sudeći po javnim izjavama Donalda Trampa), Kim Džong-un bi mogao da odgovori nuklearnim oružjem. Zasad je nemoguće proceniti kako bi to moglo da izgleda, ali verujem da bi prvi cilj severnokorejskih raketa mogla da bude Južna Koreja, gde su razmeštene američke jedinice“, navodi on.

Korotčenko ne isključuje ni mogućnost da je Kim Džong Un formirao specijalni tim čiji je zadatak da uzvrati udarac ukoliko neko započne agresiju protiv Severne Koreje.

„Na primer, oni bi mogli da opreme podmornicu sa nekoliko nuklearnih projektila i da krenu ka južnokorejskoj, japanskoj ili čak i američkoj obali… Ovo je strašan scenario, jer bi se tada svet našao na pragu Trećeg svetskog rata. Nadam se da je na pregovorima u Moskvi rusko rukovodstvo objasnilo američkim kolegama koliko su veliki rizici u trenutnoj situaciji“, ističe on.

Prema njegovim rečima, severnokorejski režim daleko je od normi zapadne demokratije, ali i on ima svoju logiku koju treba shvatiti.

„Oni nisu nikakvi ludaci, oni samo žele da ih niko ne dira. Ali kada Sjedinjene Države gomilaju brodove nadomak njihovih granica, nemoguće je predvideti kakva će biti reakcija Pjongjanga. Ovo bi mogla da bude kriza gora od karipske, i Tramp mora da shvati da bi posledice u ovom slučaju bile nesagledive“, zaključuje on.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track