(VIDEO) KALIFORNIJA U PLAMENU: Gori 54.000 hektara i požari se još širie
Foto: AP

Vatrena stihija

(VIDEO) KALIFORNIJA U PLAMENU: Gori 54.000 hektara i požari se još širie

Planeta -
Oko 9.000 vatrogasaca bori se protiv požara, koji su se do jutros udvostručili
1 / 3 Foto: AP

SAN FRANCISKO - Šumski požar koji već peti dan hara podnožjem prioblanih planina i kanjonima severne Kalifornije, udvostučio je površinu koju je zahvatio i za sobom ostavio 20-ak izgorelih kuća i na hiljade raseljenih stanovnika.

Vatrena stihija raširila se na 54.000 hektara, a protiv 23 požara bori se 9.000 vatrogasaca. Samo u požaru istočno od grada Lover Lejka izgorela su 21.853 hektara.

http://www.youtube.com/watch?v=l6eBwLQQ6wc

Portparol kalifornijskog Ministarstva za šume i zaštitu od požara Danijel Berlant je rekao da je u pitanju požar koji se jako brzo širi.

Foto: AP
Foto: AP

Vatra koja je u subotu više od pet sati harala na 20.000 jutara zemljišta pod hrastovinom i žbunjem, rasla je brzinom u kratkom vremenu bez presedana, kazao je on.

Do nedelje uveče plamen je zahvatio još 7.000 jutara duž istočnog dela severne obale, a do jutros se udvostručio.

Foto: AP
Foto: AP

Pošto je uništila 24 kuće i 26 pomoćnih zgrada prošle nedelje, vatra je nastavila da ugrožava još 6.300 objekata, zbog čega su morali da budu zatvoreni delovi dva auto-puta, saopštili su vatrogasci.

Foto: AP
Foto: AP

Više od 12.000 ljudi dobilo je naređenje za evakuaciju, dok su borci sa vatrom uspeli, u protekla dva dana, da zadrže samo pet odsto požara od daljeg širenja.

http://www.youtube.com/watch?v=t_T9Drd9mH0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track