ZAKLJUČILI POSLE 11 GODINA: Arafat nije otrovan!
Foto: Beta Ap

Smrt velikog vođe i dalje pod istragom

ZAKLJUČILI POSLE 11 GODINA: Arafat nije otrovan!

Planeta -
Verovalo se da je nekadašnji palestinski lider preminuo usled trovanja polonijumom 210, ali za to nema dokaza, kažu francuski istražitelji

PARIZ, 2. septembra (Tanjug) - Francusko tužilaštvo zaključilo je istragu smrti palestinskog lidera Jasera Arafata bez podizanja optužnice, saopštilo je danas Tužilaštvo u Nanteru kod Pariza. “Na kraju istrage nije dokazano da je Arafat ubijen trovanjem polonijumom 210”, prenela je agencija AFP podsećajući da je Arafat preminuo u 75. godini u novembru 2004. godine u vojnoj bolnici “Persi” u blizini Pariza, gde je primljen zbog bolova u stomaku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegova udovica Suha tvrdila je da je on otrovan, najverovatnije visoko radioaktivnim polonijumom, ali su istražitelji zaključili da nema dokaza da je bilo ko bio umešan u pokušaj da mu oduzme život. Centar u Lozani u Švajcarskoj ispitao je svojevremeno biološke uzorke iz Arafatovih stvari koje su predate posle smrti njegovoj udovici, a u njima je navodno pronađen “abnormalan nivo polonijuma”, ali su francuski tužitelji ocenili da su ti uzorci “ekološke prirode” i da to ne znači da je otrovan.

Advokati Arafatove udovice optužili su francuske istražitelje da su prerano prekinuli istragu i zatražili dodatnu ekspertizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track