(VIDEO) ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Štetno je dalje eksperimentisanje sa dejtonskom strukturom
Foto: RTRS

Sve se promenilo

(VIDEO) ŽELJKA CVIJANOVIĆ: Štetno je dalje eksperimentisanje sa dejtonskom strukturom

Bosna i Hercegovina -

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da se ni 21 godinu posle Dejtonskog sporazuma nisu promenili razlozi i stvarnost zbog kojih se pribeglo decentralizaciji zemlje prilikom njenog stvaranja, zbog čega je nerealno i krajnje štetno bilo kakvo dalje eksperimentisanje sa strukturom koju je ovaj sporazum uspostavio.

Ona je podsetila da je u poslednje dve decenije, uz potpuno zanemarivanje demokratskih postupaka, međunarodnog i domaćeg prava, a prvenstveno korišćenjem neograničenih ovlašćenja visokih predstavnika međunarodne zajednice, čija je glavna funkcija trebalo da bude zaštita i primena potpisanog sporazuma, Dejtonski sporazum jednostrano menjan.

DODIK: Visoki predstavnik ruši Dejtonski sporazum!

"Kroz intervencionizam međunarodne zajednice otet je značajan broj dejtonskih, odnosno ustavnih nadležnosti entiteta uz zaobilaženje demokratske volje konstitutivnih naroda, i to je postao glavni uzrok većine aktuelnih političkih problema u BiH", rekla je Cvijanovićeva. Ona je dodala da su nezakonite promene ustavne stukture, koje su sproveli visoki predstavnici svojim nametnutim odlukama, dovele upravo do onih devijacija i problema koje je sporazum nastojao da spreči.

"Decentralizovana struktura uspostavljena Dejtonskim sporazumom podrazumeva funkcionalnu vlast uz svođenje političkog konflikta na najmanju meru. Međutim, to se ne poštuje, a nezakonite promene dejtonske strukture učinile su BiH gorom, a ne boljom", konstatovala je premijerka Srpske.

"Upravo je Dejtonski sporazum potvrdio Republiku Srpsku i osigurao njeno međunarodno prihvatanje i priznanje i predstavnici Republike Srpske insistiraju na njegovom maksimalnom poštivanju", istakla je Cvijanovićeva. Ona je zaključila da je osnovni i nezaobilazan pravac djelovanja Vlade Republike Srpske očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske sa svim njenim nadležnostima, stabilnost, odgovornost i funkcionalnost njenih institucija, unapređenje demokratskog ambijenta i jačanje ekonomije, te da je Dejtonski sporazum trajni osnov i okvir za njeno ponašanje i delovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track