LJUTI GRAĐANI S KREDITOM U ŠVAJCARCIMA TERAJU BANKE NA SUD: Ma kakva nagodba s lihvarima, tužiću ih i krvi ću im se napiti na slamčicu!
Foto: Profimedia

POČINJE SUDSKI CUNAMI

LJUTI GRAĐANI S KREDITOM U ŠVAJCARCIMA TERAJU BANKE NA SUD: Ma kakva nagodba s lihvarima, tužiću ih i krvi ću im se napiti na slamčicu!

Hrvatska -

Građani Hrvatske koji imaju kredit u švajcarskim francima masovno spremaju privatne tužbe protiv banki pošto je početkom meseca Visoki trgovački sud presudio u korist dužnika i proglasio ništavnim valutne klauzule u švajcarskim francima.

Jedna od njih je Fatima Devčić (55) iz Kraljevice, koja je 2014. s pokojnim suprugom digla kredit u švajcarskim francima i dan danas se bori s vraćanjem duga.

Njoj je prethodno rata povećana na 517 evra mesečno, a invalidska penzija joj je 400 evra (3.000 kuna). Kaže da joj je sad laknulo jer više ne mora da strepi i prati rast švajcarca, ali stres je uzeo svoj danak.

"Suprug, koji nikad nije bio bolestan, od stresa je oboleo od karcinoma i preminuo za devet meseci. Ceo život mi se odjednom okrenuo naopačke", priča ona. Cela porodica je stradala: ćerka Morena morala je da prekine studije i počne da radi, a sin Mario otišao je na pečalbu u Nemačku da bi pomogao majci da vrati dug.

foto: Profimedia

"Razočarana sam i nemoćna. Nemam više utehe ni nade ni u kakve sudove ni obećanja. Kad smo digli kredit, suprug i ja smo radili i lepo živeli. Moja plata je pokrivala režije i hranu, a od njegove smo vraćali kredit. Onda nam je taj franak pojeo život i zdravlje i sad mi sin, koji inače nikad ne bi napustio Hrvatsku, radi u inostranstvu da bi mi finansijski pomogao", priča očajna Fatima i dodaje da se oseća izigrano, kao i mnogi drugi u toj situaciji.

"Toliko nas je mnogo da je nemoguće da smo svi ušli u ovu priču jer smo glupi. Prevarili su nas i to je kraj priče", ogorčena je ona. Do potpune isplate kredita ostalo joj je još sedam godina, ali ona strahuje da to neće doživeti jer je već sada na izmaku snaga.

S otplatom kredita u švajcarskim francima godinama se bori i Gordana Meze. Visoke rate za stambeni kredit bukvalno su joj uništile život. Kad je Visoki trgovački sud potvrdio ništavnost valutne klauzule, pomislila je da će joj od uzbuđenja stati srce.

foto: Profimedia

"Ovu presudu čekala sam u niskom startu sve vreme. Nemam dilemu da li da tužim banku. Nema šanse da se nagodim s tim lihvarima. Krvi ću im se napiti na slamku. Tužiću ih za sve što budem mogla, pa ako treba i za uništen život i duševne boli. Zbog svega mi je otišlo zdravlje. Stradala mi je štitnjača i dobila sam aritmiju srca", kaže ona u jednom dahu. Njen advokat već radi na tužbi.

Agonija ove samohrane majke počinje u trenutku kad je, posle muževljeve smrti, odlučila da proda stan u Velikoj Gorici, kupi manji u zagrebačkim Dugavama i preseli se sa sinom, koji je u to vreme ionako pohađao gimnaziju u Zagrebom. Pristala je da preuzme kredit čoveka od koga je kupila stan i razliku mu isplatila u gotovini, a i ostalo joj je nešto malo para, pa je mislila da otvori privatno obdanište.

"Stan sam kupila u avgustu 2010. Tada sam plaćala ratu od 4.000 kuna. Ali švajcarac je počeo da divlja u oktobru", priča ona i dodaje da joj je rata skočila gotovo duplo - na 7.500 kuna, a ušteđevina je počela da se topi. Banka nije htela da joj olakša, a 2015. njen dug je iznosio 1,5 miliona kuna (203.000 evra)!

foto: Profimedia

"Krpom i metlom 24 sata radila sam ko stoka za lihvare i lopove. Nisam više mogla ništa da plaćam, ni kredit ni račune. Upala sam u blokade i urušio mi se život", kaže Gordana. Nije više imala čime da otplaćuje kredit, pa je banka raskinula ugovor s njom, a pre nekoliko meseci poslali su joj tužbu pred plenidbu na 700.000 kuna (95.000 evra). A ova samohrana majka pritom živi od 2.000 kuna muževljeve penzije

"Jedino što želim je pravda i da mi vrate ono što su ukrali. Ne želim hleba preko pogače. Borila sam se da sin i ja sve ovo vreme preživimo. Da država nije korumpirana, ovaj problem bi se odmah rešio, kao u slučaju Agrokora, i sprečile bi se mnoge ljudske tragedije. Sad samo radim na tome da mi dete što pre ode u Irsku", iskreno kaže ona i dodaje da je sve prepustila advokatu.

"Ne mogu više da razmišljam o tome. Potrošena sam od borbe koju sam vodila. Želim samo da zatvorim dugove, a ako mi nešto ostane, spremna sam da dam taj novac bolesnoj deci, samo da ne ostane bankama", zaključuje ona.

ZBOG OVE PRESUDE MOŽE DA PADNE BDP!

Pravosnažna presuda u slučaju Franak najveći je i najpozitivniji događaj za hrvatsko društvo u savremenoj nezavisnoj Hrvatskoj, smatra Goran Aleksić iz Udruženja Franak. On najavljuje da će to udruženje pripremiti teren za tužbe i dogovoriti se s advokatimas o saradnji. A onda na banke kreće sudski cunami, dodaje on.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia (Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track