OBRNI, OKRENI, HRVATI KUPUJU AMERIČKE OKLOPNJAKE? Nemačka ponuda isplativija, ali je ona iz Vašingtona politički bolja!
Foto: Profimedia

uskoro odluka

OBRNI, OKRENI, HRVATI KUPUJU AMERIČKE OKLOPNJAKE? Nemačka ponuda isplativija, ali je ona iz Vašingtona politički bolja!

Hrvatska -

Nacional je od izvora bliskih Vladi saznao detalje odluke o kupovini američkih oklopnih vojnih vozila, koja je proteklih sedmica izazvala javne prepucavanja predsednika Zorana Milanovića i Vlade Andreja Plenkovića.

Ministarstvo odbrane će, po svemu sudeći, doneti odluku o prihvatanju 84 borbena vozila Bradli M2A2 ODS, od kojih bi 62 vozila bila stavljena u operativnu upotrebu, dok bi preostala 22 bila korišćena za rezervne i rezervne delove. Konačna odluka mogla bi da bude doneta u roku od nedelju dana, nekoliko nedelja pre roka 31. januara koji je Hrvatska postavila Hrvatskoj.

Takav rasplet ove teme, koja je ponovo izazvala javne prepucavanja predsednika Zorana Milanovića i Vlade Andreja Plenkovića, Nacionalu je saopštio visoki politički izvor blizak Plenkoviću.

Isti izvor je za Nacional rekao da bi možda bilo tehnički isplativije prihvatiti nemačku ponudu, ali da je politički „bolje ići sa Sjedinjenim Državama“. Izvor je za Nacional rekao: „Ne postoje idealne situacije. I vojska i Ministarstvo odbrane su loše rešili ovaj slučaj. Ali može se reći da su pregovori sa Sjedinjenim Državama daleko napredovali. Nažalost, većina komunikacije o ovoj odluci bila je veoma loše obavljena u javnosti."

Ovi navodi pokazuju da je ministar odbrane Mario Banožić ovom temom očigledno uspeo da iznervira premijera Plenkovića.

Drugi izvor sa direktnim informacijama o nabavci ovih vozila navodi da je ovaj slučaj samo poslužio za produbljivanje krize u odnosima premijera i predsednika. On kaže: „To je klasičan sukob frakcija. Politička opcija u Ministarstvu odbrane smatra da treba izabrati nemačku ponudu. Dok vojni vrh smatra da američki treba prihvatiti. Ali ta podela ocena pre svega odražava netrpeljivost predsednika Milanovića i ministra Banožića. Međutim, ovaj slučaj je dodatno osvetlio Banožićevo problematično funkcionisanje. Bilo kakve odluke donosi veoma sporo, brojni spisi se gomilaju na njegovom stolu, sve potpisuje retko i sporo, a čini se da je u velikoj paranoji.

Otpustio tehničko osoblje, otpustio neke sekretarice, rešio se čoveka zaduženog za javne nabavke. On uglavnom nikome ne veruje, a to nije dobro da sistem funkcioniše“.

Izvor navodi da su se sukobljene frakcije posvađale oko predviđenih scenarija potrebnih za modernizaciju američkih doniranih vozila. Tvrdi se da jedno vojno krilo veruje da bi ova vozila mogla da se nadograde po ceni od oko milion dolara po vozilu, dok drugo krilo veruje da bi taj iznos dostigao 6,5 miliona dolara. Vozila bi modernizovala fabrika Đuro Đaković, a modernizacija bi mogla da potraje i do deset godina. Rasprava o svim ovim tehničkim detaljima danima privlači pažnju dnevnih novina, posebno u svetlu pritiska predsednika Milanovića da požuri sa odlukom.

Izvori bliski premijeru tvrde da je zbog loše komunikacije oko ove odluke ministar odbrane Mario Banožić očigledno uspio ovom temom da iritira premijera Andreja Plenkovića.

Vest je da i izvor blizak Plenkoviću smatra neodgovornim „šamaranje” SAD preko novina. U tom kontekstu pominje nekoliko članaka u kojima se dovodi u pitanje kvalitet američke ponude, ponekad u podrugljivim tonovima.

Uoči odluke, predsednik Milanović i premijer Plenković sastali su se sa vojnim vrhom krajem prošle godine. Oba sastanka prisustvovali su načelnik Generalštaba admiral Robert Hranj, komandant Kopnene vojske general Boris Šerić i direktor Generalštaba general Ivica Olujić.

Predstavnici Generalštaba predstavili su predsednici i premijeru rezultate studije o neophodnosti i mogućnostima opremanja Hrvatske vojske guseničarskim borbenim vozilima. Ovu analizu je premijer zatražio pre oko mesec dana. Za razliku od političkog krila u MO, vojni vrh je zadovoljan američkom ponudom.

Paket vozila uključuje i simulator za obuku, komunikacionu opremu, veliku količinu rezervnih delova, obuku, razne alate i opremu za testiranje, kao i uslugu logističke podrške. Osim toga, SAD su spremne da Hrvatskoj plate 45 miliona dolara za finansiranje kupovine. Predsednik Milanović je više puta oštro pozvao Vladu da odloži donošenje odluke o nabavci ovih vozila i zbog toga što budžetom za sledeću godinu nije predviđena njihova nabavka.

Politička opcija u Ministarstvu odbrane smatra da treba izabrati nemačku ponudu, dok vojni vrh smatra da treba prihvatiti američku. Ali ta podela je rezultat netrpeljivosti Milanovića i Banožića

Hrvatska je 2017. godine, kada su počeli razgovori o ovim vozilima, od Sjedinjenih Država zatražila digitalizovanu verziju vozila, ali su Amerikanci navodno ponudili analognu. Ako Hrvatska želi da modernizuje ova vozila do digitalnog nivoa, morala bi to najvećim delom da plati. Stoga Vlada dodatno očekuje od američke strane da pruži tačne informacije o ceni celog projekta i načinu i dinamici otplate. Kako prenosi Jutarnji list, Banski dvori i Ministarstvo odbrane žele da izbegnu scenario koji se desio sa vozilima MRAP. Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj više od 200 ovih vozila. Ali sedam godina kasnije, njih 70-ak stoji na livadi u Remontnom zavodu na Jankomiru u Zagrebu, jer nema novca za njihovo opremanje.

Kompletan posao je u fokusu hrvatske vlade zbog obaveze date prema NATO-u da će Hrvatska do 2026. godine formirati oklopno-mehanizovanu guseničarsku brigadu.

Kurir.rs/Nacional.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track