POLICAJAC MARKO UBIO DEVOJKU, PA LAGAO DA SE SAMA UBILA Njene poruke otkrile šta se događalo pre tragedije: Podignuta optužnica
Foto: Drustvene Mreže

POLICAJAC MARKO UBIO DEVOJKU, PA LAGAO DA SE SAMA UBILA Njene poruke otkrile šta se događalo pre tragedije: Podignuta optužnica

Hrvatska -

Županijski državno tužilaštvo u Osijeku je podiglo optužnicu protiv 28-godišnjeg policajca Marka Smažila koji je usmrtio 21-godišnju Mihaelu Berak.

"Okrivljenog 22-godišnjaka se tereti da je 20. juna 2023. oko 22 sata, u Osijeku, u nameri da liši života oštećenu (2002) iz službenog pištolja ispalio hitac i pritom joj zadao tešku i po život opasnu telesnu povred usled koje je oštećena preminula na mestu događaja - stoji u saopštenju DORH-a.

DORH je zatražio da se optuženome produži boravak u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja istog ili sličnog krivičnog dela. Osječka policija je prvo Smažila prijavila za blaže delo dovođenja u opasnost opasnom radnjom ili sredstvom, ali ubrzo nakon toga DORH ga je osumnjičio za ubistvo.

Inače, načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske Krunoslav Patača potvrdio je ubrzo nakon događaja da je policajac sam dojavio o smrti devojke. Index je tada saznao kako je prva dojava govorila da je reč o samoubistvu, a Patača je i to indirektno potvrdio, rekavši da "prva dojava nije govorila o krivičnom delu".

To bi značilo da je Šmazil policiji lagao da se Berak sama ubila. Ipak, Patača je svejedno nastavio da brani zaključak policijskog kriminilastičkog-istraživanja da je do ubistva 21-godišnje devojke došlo slučajno, opaljenjem tokom čišćenja oružja.

Objašnjavao je da je policija to ustanovila temeljnim uviđajem na licu mesta, sprovođenjem dokaznih radnji, razgovorima i drugim policijskim metodama. Iz poruka koje je Index objavio nekoliko dana nakon ubistva Mihaele Berak proizlazi da je Šmazila znala vrlo kratko i da su se intenzivnije dopisivali oko nedelju dana.

U porukama koje joj je slala žalila se da mladi policajac "pravi dramu" i da je "posesivan" iako se kratko poznaju. Poruke sugerišu i da nisu bili u vezi, suprotno onome što se prvobitno mislilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track