IZBORI U HRVATSKOJ: Pobeda HDZ-a na parlamentarnim izborima
Foto: Profimedia

63 mesta u parlamentu

IZBORI U HRVATSKOJ: Pobeda HDZ-a na parlamentarnim izborima

Hrvatska -
Hrvatska demokratska zajednica pobednik je današnjih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, javila je agencija Rojters.

ZAGREB - Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobedila je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj ispred Socijaldemokratske partije (SDP). Tas na vagi za formiranje vlasti mogla bi da bude regionalna stranka Most, koja je postigla odličan rezultat.Prema prvim nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), objavljenim kasno sinoć, na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova HDZ lista imaće 61 poslanika u Saboru, a koalicija oko SDP aktuelnog premijera Zorana Milanovića 53. Most, koji vodi 36-godišnji gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, imaće 19 mandata u parlamentu.Josipoviću jedan mandatIzbore je pratila velika neizvesnost, pošto se gotovo do poslednjeg trenutka nije znalo čija će lista na kraju slaviti. Ukoliko konačni rezultati ostanu u okviru prvih nezvaničnih, više razloga za zadovoljstvo na kraju će imati HDZ Tomislava Karamarka. Međutim, ni takva pobeda ne znači ništa jer je daleko od apsolutne većine, za koju je potrebno 76 mandata (Sabor ima 151 mesto), pa će u tom slučaju HDZ biti primoran da pravi koaliciju s Mostom. Koalicija Iva Josipovića Uspešna Hrvatska dobila je samo jedan mandat.U štabu Domoljubne koalicije se slavilo, treštala je muzika, pevali su „večeras je naša fešta, neka nas Milanović čuje“... i niko nije ni pomišljao da Karamarko neće sastaviti novu vladu.- Istina, Most ima značajan rezultat, to je skup ličnosti s različitim pogledima, ali ti pogledi su slični našim. Koalicija? Pričekaćemo konačne rezultate, pa ćemo videti - rekao je Željko Rajner.Predstavnici Srba u Saboru najverovatnije će i dalje biti poslanici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Sigurna su tri poslanička mesta, a prema podacima dostupnim do zaključenja ovog broja, to će biti Milorad Pupovac, Mile Horvat i Mirko Rašković, svi iz SDSS.Hladni prema SrbijiPolitički analitičar Ðorđe Vukadinović ocenio je sinoć da prvi rezultati i podeljenost hrvatske političke scene podižu cenu srpskim poslanicima.- Nije loše to što sada raste cena srpskim poslanicima, koji bi mogli biti značajan jezičak na vagi - kazao je Vukadinović i dodao da ipak smatra da bi ključ za formiranje hrvatske vlade trebalo da bude Most.Prema oceni domaćih analitičara, parlamentarni izbori u Hrvatskoj neće promeniti mnogo u odnosima sa Srbijom, koji su dosad, s manjim ili većim intenzitetom, bili hladni i zategnuti.- U pitanju su toliko sitne nijanse između te dve partije, prilično neuočljive, tako da i u odnosu prema Srbiji neće biti većih promena. Kada vidimo da je SDP držao vlast u proteklom periodu, a da su odnosi s našom zemljom umnogome loši, ne očekujem da će se oni nešto mnogo menjati, čak i da ostane SDP ili da na vlast dođe HDZ - zaključio je potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović.

Milorad PupovacSRBI BEZ ČETVRTOG MANDATA ZBOG OMETANJA Milorad Pupovac, potpredsednik SDSS, rekao je sinoć da ta stranka nije uspela da dobije i četvrti mandat „zbog kontrakampanje, ometanja, jer je očito vođena politika da Srbi ne ojačaju za četvrti mandat“:- To ometanje je bilo intenzivirano u poslednjih mesec dana. Očekujemo pregovore sa strankama koje će hteti da formiraju većinu o tome kako da ojačamo politički uticaj SDSS, odnosno Srba u Hrvatskoj.

Za saradnju u regionuVUČIĆ ČESTITAO KARAMARKU Srpski premijer Aleksandar Vučić čestitao je sinoć pobedu Karamarku:- Nadam se da će vaš izborni uspeh doprineti boljoj saradnji i stabilizaciji političkih i ekonomskih odnosa u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track