SLOVENAČKI MEDIJI POBESNELI: Kriva im Srbija i Hrvatska jer ih gledaju kao Orbana
Foto: Rojters

Prepucavanje

SLOVENAČKI MEDIJI POBESNELI: Kriva im Srbija i Hrvatska jer ih gledaju kao Orbana

Region -
List "Delo" kaže da su Srbi i Hrvati u očima sveta ispali "dobri momci", a Slovenci zakazali pred talasom izbeglica

LJUBLJANA - Slovenija je propustila šansu da zasija kao zemlja koja poštuje najviše civilizacijske standarde u borbi protiv izbegličke krize, piše slovenačko "Delo" u današnjem izdanju.

U članku 'Vi, mali Orbani', ovaj list kritikuje slovenačku vlasti i navodi da je Slovenija pre dolaska izbeglica imala dve opcije - predstaviti se kao država koja poštuje najviše civilizacijske standarde ili svojim postupcima biti gurnuta u društvo zemalja koje se s izbegličkom krizom bore po uzoru na Mađarsku.

Međutim, iako su zvaničnici posmatrali razvoj situacije u Srbiji i Hrvatskoj, koje su na kraju na svetskoj pozornici ispale "dobri momci", slovenačke vlasti su zakazale u nadolazećem valu izbeglica.

Izabrani pristup Srbije i Hrvatske opisan je kao "licemerno prebacivanje tereta i pritiska na drugoga" dodajući kako je hrvatski odnos prema izbeglicama očigledno u skladu s izbornom kampanjom.

Stopiran ulaz izbeglicama u Sloveniju, Foto Rojters
Stopiran ulaz izbeglicama u Sloveniju, Foto Rojters

Dok su druge zemlje sprovodile bilo kakvu politiku s talasima izbeglica koji zapljuskuju Evropu, slovenački su se zvaničnici dugo pozivali na "mrtve evropske dokumente" pre nego što su se i sami suočili s krizom na granicama.

"Delo" naglašava kako slovenačkog predsednika nije bilo nigde, kao ni ministra unutrašnjih poslova, dok su medijska pojavljivanja premijera bila neuverljiva.

Srećom, ugled Slovenije u svetu spašavaju humanitarne organizacije, volonteri i vojska, pa čak i policija.

Uprkos tome, u zaključku članka u Delu naglašava se propuštena prilika da se Slovenija nađe zemljama koje su zaslužile poštovanje zbog načina na koji se bore sa prilivom izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track