IMA LI MESTA TRANSRODNIM OSOBAMA U ŽENSKOM SPORTU? Evo koji su argumenti za i protiv po mišljenju sagovornika Kurir TV (VIDEO)
Foto: Kurir TV

polemika

IMA LI MESTA TRANSRODNIM OSOBAMA U ŽENSKOM SPORTU? Evo koji su argumenti za i protiv po mišljenju sagovornika Kurir TV (VIDEO)

Ostali sportovi -

Paraolimpijka Valentina Petriljo, postavila je novi italijanski rekord u trci na 200 metara za žene. Inače, radi se o transrodnoj sportistkinji.

Da li je fer da transrodne osobe učestvuju u sportskim takmičenjima i da li to ugrožava ženski sport, istraživala je Marija Opačić.

Postignuća transrodnih osoba na takmičenjima izazivaju lavine reakcija i komentara. Koliko je prihvatljivo u našem društvu da neko ko je biološki muškarac, odnosno trans žena, učestvuje u ženskom sportu? Mišljenja anketiranih građana su podeljena.

- Fer je, može svako da se bavi sportom, nebitno je kog je pola i kog je opredeljenja.

- Ja iskreno nisam za to. Ne bih rekla da nije fer i mislim da, da li ugrožava ženski sport, pa ukoliko bi se odredila neka stroga pravila, mislim da bi to moglo da funkcioniše bez da je bilo ko ugrožen.

- Zašto da ne, ne vidim uopšte nikakav razlog da to ne bude.

Pokušali smo da dobijemo mišljenja sportista, međutim, svi koje smo pozvali su odbili da pričaju na ovu temu.

Goran Miletić
foto: Kurir TV

- Naravno da je apsolutno u redu omogućiti trans osobama da se takmiče u svim sportovima i naravno da je to potpuno fer i pošteno i neće ni na koji način uticati loše na sport, niti je to nepošteno prema onima koji se već takmiče u različitim sportovima. Ovo pitanje se uglavnom zloupotrebljava kako bi se širila transfobija, predrasude, mržnja prema trans osobama i ono ne sme biti kao takvo zloupotrebljeno - kaže Goran Miletić, direktor Civil Rights Defendersa za Evropu.

03:01

IMA LI MESTA TRANSRODNIM OSOBAMA U ŽENSKOM SPORTU? Evo koji su argumenti za i protiv po mišljenju sagovornika Kurir TV

U jeku priče oko pobede transrodne osobe na takmičenju, digla se prašina i zbog prethodnih pobeda trans osoba, poput Lije Tomas, koja je obarala rekorde u plivanju sve dok joj nije zabranjeno da učestvuje u ženskom sportu, smatrajući da, kao biološki muškarac, ima veće šanse u pobeđivanju.

Milica Vukašinović Vesić
foto: Kurir TV

- Moj lični stav jeste da to nije fer. Mi se svi zajedno trudimo za što veću inkluziju žena u sport. Supresivna terapija od godinu dana trajanja kod transrodnih osoba može da smanji snagu za 5 do 10%, ali ako redovno trenirate, vi ćete praktično tu to smanjenje nadoknaditi, tako da, de facto, kaže nauka, da razlika koja postoji između muškarca i žene će i dalje ostati jako velika - smatra Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Srbije.

Međunarodni olimpijski komitet je doneo odluku da međunarodne sportske federacije same donose regulativu o učešću transrodnih osoba u sportu. Svetska plivačka organizacija FINA zabranila je transrodnim ženama da se takmiče u ženskoj konkurenciji ukoliko su tranziciju prošli nakon svoje 12. godine.

- Osoba koja želi da se takmiči u sportu, a trans žena je, mora da ima nivo testosterona koji je manji, za neke federacije od 2,5 nmola po litru ili, na primer, 5 nmola po litru - dodaje Milica Vukašinović Vesić.

Pitanja oko učešća transrodnih osoba na sportskim takmičenjima izazivaju podeljena mišljenja u svetu sporta, ali i van njega. Konkretnog rešenja nema, a sportisti smatraju da im se na ovakav način oduzima ravrnopravnost.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Marija Opačić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track