ČUDESNA PRIČA O DEKI RADOVANU, TIHOM HEROJU SAJMA KNJIGA, ZBOG KOG JE SRBIJA PLAKALA Nisu imali vremena... a onda je došla Milica
Foto: Tik Tok Printscreen, Milica perutanka

"Imam dovoljno, meni je samo bila želja da to neko pročita"

ČUDESNA PRIČA O DEKI RADOVANU, TIHOM HEROJU SAJMA KNJIGA, ZBOG KOG JE SRBIJA PLAKALA Nisu imali vremena... a onda je došla Milica

Beograd -

Na Sajam knjiga u Beogradu je došao neprimetno, gotovo stidljivo, a sa njega je zaslugom društvenih mreža otišao kao diskretni heroj.

Ovo je ukratko u jednoj rečenici priča o pesniku, profesoru geografije i istorije, Radovanu Topreku Rastušaninu iz Doboja, čija priča već nekoliko dana kruži društvenim mrežama.

I to sa srećnim krajem, zahvaljujući Milici Marinković iz Kragujevca, koja je volontirala na štandu Fakulteta društvenih nauka na sajmu.

- Volontirala sam na štandu društvenih nauka za svoj fakultet, i pošto nam je bila obaveza da stojimo tamo tako jedno pet sati, nisam mogla da ga ne primetim kako stoji tako satima sam, sa koferčetom i poređanim knjigama oko njega. Kada sam pročitala naziv knjige, nešto me privuklo da mu priđem. Tako samo prišla i kada smo pričali, desilo se kasnije cela magija - rekla je Milica.

@milicaperutanka Hajde da mu pomognemo?? Knjiga zaista vredi, a još veću vrednost ima kada znate da ste nekome pomogli i ulepšali život? Радован Топрек, тел: +387 (065) 781-493 #capcut #viral #foryoupage #fyp #balkan #srbija #pomoc #knjige #knjiga ♬ original sound - Perutanka ?

- Što je i za mene bilo iznenađujuće, bilo je minimalno negativnih komentara. Bilo je onako, da kažem, par njih koji su mislili da sam ja ovo radila radi slave, a ne iz osećaja - kaže Milica.

"Sedeo sam na stepeništu, onda je omladina krenula da prilazi"

Radovan je na sajam knjiga došao da promoviše svoju knjigu "Živa istina".

Šta se u stvari dogodilo

"Volim šalu, ne mrzim ljude", kaže za Espreso Radovan Toprek Rastušanin koji je jednim snimkom osvojio srca korisnika TikTok-a. Ko je bio na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga možda je i sam primetio starijeg čoveka sa šeširom koji je nekoliko primeraka svoje knjige, skromno i nenametljivo, stavio na pod, pored crnog kofera sa kojim je prevalio dalek put preko Bosne i Hercegovine, sve do Beograda.

E, to Radovan! Pesnik, pevač, satiričar, humorista, nastavnik istorije, geografije i demokratije, majstor i astronom "za svoju dušu".

Da je Radovanu neko rekao da će mu plemenitost jedne nepoznate devojke, koja ga je snimila na Sajmu i video postavila na popularnu društvenu platformu, doneti više stotina novih čitalaca, sigurno bi u svom stilu kazao neku šalu i ne bi poverovao da je tako nešto uopšte moguće.

- 9. avgusta sam dobio tu svoju knjigu u radnji i pokušavao sam prodavati po Republici Srpskoj, a onda sam odlučio sam da tu svoju zbirku pokušam na Sajmu predstaviti. Nisam imao nikakav dogovor sa organizatorom, pokušao sam i nije uspelo. Nisu imali vremena, i oni su okupirani oko svega toga. Onda stao da onako pored stepeništa između štanda Fakulteta društvenih nauka Beograd i Televizije Beograd. Omladina, oni su tu se pojavljivali. Ja sam malo i sa njima recitovao svoje pesme, oni su prilazili, Milica je odmah se zainteresovala, pogledala knjigu i kupila. Žao mi je što nisam poklonio knjigu koliko je zainteresovana bila - priča Radovan.

@milicaperutanka UPDATE: Pre svega moram da se zahvalim Vama i Fakultetu društvenih nauka jer ste uspeli da ostvarite cilj mog predhodno postavljenog videa! Hvala za svaku napisanu reč, svaku kupljenu knjigu, svaki vid podrške. Uspeli smo zajedno da ovekovečimo ovog čoveka ali i sve nas. Knjigu možete da poručite preko broja telefona (NAPOMENA: MORA DA BUDE +387 POZIVNI BROJ ZA BOSNU) : +387 65 781-493 (savetujem poziv, poruke retko kad vidi) #CapCut #capcut #viral #foryoupage #fyp #balkan #srbija #pomoc #knjige #knjiga #sajam #sajamknjiga #sajam2023 #fakultetdruštvenihnauka #fdn ♬ original sound - Perutanka ?

U nerednom momentu se pojavilo i obezbeđenje, jer Radovan nije prijavio svoj štand, ali u njegovu odbranu su stali studenti.

- On je prišao i pitao me koliko košta knjiga. Ja kažem 10 maraka, 600 dinara ili 5 evra. A onda me je pitao da li imam svoj štand. Ljutito sam rekao da imam svoj. Onda me je pitao gde mi je i da li znam da se štand mora prijaviti i platiti, jer je to vlasništvo Sajma. Ja onda opet njemu odgovaram onako ljutito. Onda se ova omladina uključila, videli su da on mene malo kao provocira - priča Radovan.

Ceo tiraž otkupio fakultet

- Oni su mene pozvali telefonom, da ja donesem koliko imam knjiga, da će oni to otkupiti - priča Radovan. I ceo tiraž je otkupljen.

- Rekli su, fakultet će vam odmah isplatiti, a vi ćete samo sedeti i potpisivati autograme. To se ne može ponoviti, tako nešto. Koja je to snaga, koja je to volja, da se oni odluče da otkupe - kaže Radovan.

Kome se ne dopadne knjiga, vraća mu se novac!

- Nisam ja materijalista, imam dovoljno, hvala Bogu, ali je meni želja bila da se ova moja zbirka pročita. 50 godina ja to pišem, imam hiljadu pesama i srećan sam kada neko želi da je pročita, ne da stoji nekome na polici samo. Zato sam ja rekao, vraćam pare svakome - rekao je Radovan.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

00:32

Red ispred SKCa gde Nobelovac Peter Handke potpisuje knjige

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track