SRPKINJA KOJA JE 322 DANA BILA U LOGORU ALIJINIH HORDI IDE U STOKHOLM: Handke jedini pričao istinu o našem stradanju!
Foto: Ana Paunković

Podrška nobelovcu! istina o žrtvama rata u bih

SRPKINJA KOJA JE 322 DANA BILA U LOGORU ALIJINIH HORDI IDE U STOKHOLM: Handke jedini pričao istinu o našem stradanju!

Društvo -

U svetu je postojala plaćena i lažna slika o nama, a Peter Handke je uvek imao ispravan stav i zato je i dobio najveću i zasluženu nagradu, poručuju Žene žrtve rata Republike Srpske

Žene žrtve rata Republike Srpske uputile su se na dodelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, omraženom na Zapadu zbog protivljenja NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Predsednica udruženja Božica Živković Rajilić obrazložila je razloge putovanja udruženja time što je „Handke jedina osoba koja je u toku rata pričala istinu“. - Udruženje žena žrtava rata otvoreno je za sve žene koje su preživele horor logora, rata ili zatvora. Nas desetak će sutra biti u Stokholmu kao podrška austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji će sutra dobiti Nobelovu nagradu za književnost. Cilj našeg boravka na svečanoj dodeli jeste podrška velikanu i nije deo nikakvog scenarija ili cirkusa. Dolazimo u miru, sa najboljom namerom, jer je on jedini koji je video istinu i tačno pričao o našem stradanju - rekla je Božica.

Dodaje da su poziv dobile od udruženja Sodertelje, koje čine Srbi u Švedskoj, u kome je pisalo da kada bi one, kao neko ko je osetio stradanja rata i preživeo ga, prisustvovale i podržale pisca, značajno bi doprinele važnosti samog događaja. Odmah su prihvatile poziv i krenule put Stokholma mirno, bez loših namera.

- Ne želimo da budemo deo bilo kakvog scenarija i prozivanja. Dolazimo u miru, sa najboljom namerom - rekla je ona.

foto: Ana Paunković

Potvrdila je i da je nobelovac upoznat sa njihovim dolaskom, međutim, da li će se sresti, i dalje je neizvesno:

- Naš dolazak je najavljen pred dve zgrade. Prva je Koncertna kuća, gde će biti svečana konferencija, a potom idemo na proslavu pred Gradskom kućom. Ne znam da li ćemo se sresti sa nobelovcem, neka on sam odluči da li želi susret ili ne. Ako njemu šteti da bude s nama u javnosti, mi ćemo se povući. Napravićemo već neku drugu priliku da ga upoznamo - iskrena je Rajilićeva.

Ona je dodala i da u svetu ljudi nisu upoznati sa istinom i da ne znaju šta se stvarno dešavalo na našoj teritoriji.

- Pričam ljudima šta sam proživela u logoru za 322 dana, a oni ne mogu da veruju. Onaj ko nije video šta se događa nije mogao ni da pretpostavi šta se dešava. U svetu je postojala plaćena i lažna slika o nama. Oni koji misle svojom glavom uvek će imati ispravan stav, a jedan od njih je Peter Handke, i zato je i dobio najveću i zasluženu nagradu - zaključila je Božica.

Prijatelj Srba

SUTRA PRIMA NOBELOVU NAGRADU

Peter Handke je sedamdesetih godina postao jedan od vodećih evropskih pisaca, a kod nas je najviše poznat po tome što je često dolazio u Srbiju i bio žestoki protivnik NATO bombardovanja 1999. godine. On je čak prisustvovao i sahrani Slobodana Miloševića, a ovim potezima postao je nepoželjna osoba na Zapadu. Ipak, u Srbiji je stvorio verne obožavatelje. Handkeu će Nobelova nagrada za književnost za 2019. biti uručena sutra.

Kurir.rs/ Milica Vujović Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track