UŽIVO KORONA: 222 novih, još 6 umrlih, GSP radi od 8, a vrtići od 11. maja PARKOVI I ŠETALIŠTA OTVORENI OD DANAS
Foto: Printscreen, Covid19.rs Printscreen, Tanjug Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO KORONA: 222 novih, još 6 umrlih, GSP radi od 8, a vrtići od 11. maja PARKOVI I ŠETALIŠTA OTVORENI OD DANAS

Društvo -

* Dr Darija: Struka je jednoglasna i rigidna - da se strpimo još malo za sledeći, prvomajski vikend, ma kako to bilo nepopularno

* Dr Tiodorović potvrdio saznanja Kurira o datumima otvaranja vrtića i pokretanju saobraćaja u Srbiji taksativno nabrojivši mere i dinamiku njihovog ukidanja

* Ovo su gradovi koji beleže najveći broj zaraženih koronom - Beograd, Niš, Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Paraćin...

*Lončar: Nismo ni blizu kraja, poštujte mere

SRBIJA - U Republici Srbiji je do 15 časova, 28. aprila 2020. godine, registrovano je ukupno 8.497 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 5.446 osobe, od kojih je 222 pozitivno.

U poslednja 24 časa preminulo je 6 osoba - tri muškarca i tri žene što znači da je ukupan broj žrtava u našoj zemlji 168.

foto: Covid19.rs Printscreen

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 73.363 osobe koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Procenat smrtnosti u Srbiji je 1,98 odsto.

foto: AMG

23.50 - Dvoje preminulo u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

U većinski srpskim sredinama na Kosovi u Metohiji, u poslednja 24 časa, dve osobe iz Zubinog Potoka i Leposavića su preminule od posledica korona virusa, a pozitivne su bile još dve osobe, iz Leposavića i Kosovske Mitrovice, saopštio je večeras direktor Kancelarija za KiM Marko Đurić.

23.13 - Novi Pazar: Jedan novi slučaj korone, ukupno 83

Na teritoriji Novog Pazara registrovan je jedan novi slučaj korona virusa, čime je ukupan broj obolelih dostigao 83, saopštio je večeras novopazarski Zavod za javno zdravlje. Kako se navodi u saopštenju, 65 ispitanih uzoraka pozitivan registrovan je jedan novozaraženi pacijent na korona virus na teritoriji Novog Pazara. Iz privremene Kovid bolnice, u kućnu izolaciju otpušteno je ukupno 24 pacijenata. Trenutno se u privremenoj Kovid bolnici nalazi 46 pacijenata.

22.27 - 12 pravila za kafiće i goste posle korone

Gosti koji budu želeli da posete neki od beogradskih kafića ili restorana, izvesno je da to više neće moći da urade kao što je bilo pre korone i vanrednog stanja. Kako Kurir saznaje među brojnim vlasnicima ugostiteljskih objekata, mnogi su već dobili neku vrstu nacrta preporuka za prvu fazu otvaranja lokala. Iako niko nije preporučiovao da treba da postoje plastične ograde između stolova, preporučljivo je da bude veći razmak između stolova.

22.01 - Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković: Neke mere možda ponovo uvedemo, a evo kada i zašto!

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da se izlazi iz faze izolacije i ulazi u drugu fazu - socijalnog distanciranja i polaganog vraćanja u normalne tokove život, ali to ne znači da se neke mere neće ponovo uvesti.

"Ono što je opasnost to je - opuštanje naših građana. Oni nisu osetili ono što su građani videli u Italiji i Španiji, one nizove crnih kesa i limenih sanduka", rekao je Gojković na RTS pominjući veliki broj stradalih u te dve zemlje zbog korona virusa.

21.32 - Predsednik Srbije otkrio kada će se znati koliko će trajati policijski čas za 1. maj

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sutra od 20 časova i 15 minuta biće gost emisije Oko na televiziji RTS-u. Aleksandar Vučić saopštiće mere vezane za 1. maj što zanima sve građane Srbije.

20.44 - Demontirani kreveti u Areni, oslobađa se i hala Pionir

Vojska Srbije danas je demontirala i odnela krevete iz "Štark arene", a očekuje se da se i paravani sutra uklone. Nakon toga sledi dezinfekcija prostora, javlja RTS.

20.38 - Moravički okrug: Epidemiološka situacija pod kontrolom

Na teritoriji Čačka registrovan je još jedan zaraženi Kovidom-19, pa tako u tom gradu ima potvrđenih 80 pozitivnih slučajeva, dok Gornji Milanovac beleži 42, a Lučani i Ivanjica četiri i dva obolela. Moravički okrug sada beleži 128 obolelih od virusa korona, a šef Radnog tima za praćenje širenja virusa korona u Čačku doktor Mihailo Luković kaže da je stanje u domovima za stare redovno i pod kontrolom. U Opštoj bolnici je bilo 11 pregleda i dva prijema, a u ambulanti u Ljubiću bilo je 12 pregleda.

"U bolnicu je primljen jedan pacijent koji je prebačen iz Plave hale zbog pojave temperature i upale pluća i čim se pokaže da neko od tih pacijenata ima simptome on se prebacuje u bolnicu", naglašava Luković.

20.15 - U Srbiji u ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo 567 korisnika, izlečeno 89

Prisustvo korona virusa je potvrđeno kod 567 korisnika i 130 zaposlenih ;u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, zaključno s ponedeljkom, 28. aprilom. To je danas objavilo Minstarstvo Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 89, a izlečenog osoblja stanova socijalne zaštite je 40. Korisnici ustanova socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, piše u saopštenju. Zaposleni u tim ustanovama, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji, navedno je u saopštenju.

19.25 - Moguće da se ublaže mere za praznike

Policijski čas za predstojeći praznični vinekd će biti na snazi, ali moguće je ublažavanje mera, napominje epidemiolog Branislav Tiodorović. Dr Tiodorović je, gostujući u Nacionalnom dnevniku otkrio detalje o kojima se raspravljalo danas na Kriznom štabu o merama koje će biti preduzete za prvomajske praznike

18.23 - Tiodorović: 30 virusa čeka svoj red!

Srpski epidemiolozi se slažu sa preovlađujućim stavom stručnjaka u svetu da je virus korona evoluirao prirodnim procesom, a ne u laboratoriji, ali upozoravaju da to nije jedini virus koji treba da brine čovečanstvo i da zaustavljanje epidemije ne znači da ne moramo biti spremni za borbu protiv takvih neprijatelja.

foto: Profimedia

17.55 - Evo u kojim bolnicama ima najviše i najmanje obolelih od korone

Zamenica direktora Insituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je danas da je hospitalizovano 2.517 pacijenata zaraženih Kovidom 19, a na respiratoru je 79 pacijenata. Na Infektivnoj klinici KCS smešteno je 53 ljudi, u staroj zgradi niškog Kliničkog centra 125, a u novoj 187 pacijenata. U KC Vojvodine smešteno je 67 pacijenata, u KC Kragujevac njih 64. U KBC "Dr Dragiša Mišović" hospitalizovano je 229.

17.30 - U Kragujevcu od 26. aprila nema novozaraženih

U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovana su 64 pacijenta obolela od korona virusa, troje je na respiratorima, dok su otpuštena 93 pacijenta. Po podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, od nedelje 26. aprila do danas u 14.00 časova nije bilo novih potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom u Šumadijskom okrugu.

17.20 - U KC Vojvodine na respiratoru osam ljudi

U KC Vojvodine na respiratoru je na današnji dan osam pacijenata, rekla je zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević i dodala da nema kod sebe podatak koliko je njih u toj ustanovi skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

Ona je rekla da u KC Vojvodine, kao i u svim drugim zdrasvstvenim ustanovama, ima izlečenih koji su bili na respiratoru, da je taj podatak značajan i da će se potruditi da u narednom periodu na konferencijama imaju tačan podatak za sve ustanove, koliko je ljudi skinuto sa veštačke ventilacije i spontano diše.

16.40 Vlasotince primer nepoštovanja mera

Vlasotince najbolji primer onoga do čega može doći ako se ne pridržavamo svih mera, ocenio je danas epidemiolog Branislav Tiodorović.

"Nije u pitanju starački dom, već samo stanovništvo", objasnio je on dodajući da je situacija pod kontrolom Zavoda za javno zdravlje u Nišu i Leskovcu, koje već rade na terenu.

Preneo je da ima samo dva slučaja koja su hospitalizovana, i više lica, kovid pozitivnih, koja su smeštena u kovid bolnicu u Leskovcu, a koji su laki bolesnici.

“Da li to dovoljno govori do čega može doći kada se ne pridržavamo svih mera?”, upitao je on.

Tiodorović je kazao da je tamošnja situacija zabrinula građane I struku, s obzirom da govori o tome da, I kada mislimo da se sprovode sve mere, dešava da nije baš tako.

15.40 - Dr Darija Kisić Tepavčević o policijskom za 1. maj: Struka je jednoglasna i rigidna - da se strpimo još malo za sledeći, prvomajski vikend, ma kako to bilo nepopularno...

15.30 - Pogledajte koji gradovi beleže najveći broj zaraženih koronom - Beograd, Niš, Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Paraćin...

- Najviše zaraženih kovidom19 u Srbiji je u Beogradu - 2.122 ljudi, što je 27,38 odsto od ukupnog broja, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Kaže da zatim idu Niš 1.189 pacijenata - 15,34 odsto, Chupriji tri odsto, Leskovcu 2,68 odsto i Kruševcu 2,41 odsto. Zatim idu Valjevo 2,32 odsto, Aleksinac 2,12 odsto, Paraćin 1,99 odsto, Jagodina 1,60 odsto i Bor 1,56 odsto, rekla je ona na konferenciji za medije u Palati Srbija.

U ostalim gradovima i mestima je zabeležen manji broj zaraženih, rekla je ona i dodala da su retka područja gde nema prisustva virusa. Takođe, procenat pozitivnih slučajeva na današnji dan u odnosu na ukupan broj stanovnika je 0,12 odsto, dodala je ona.

foto: Printscreen

15.20 - Dr Tiodorović najavio znatno ublažavanje mera i to na sledeći način: Od danas su otvoreni parkovi i šetališta kao i dozvoljeni treninzi na otvorenom.

foto: Tanjug Printscreen

Doktor je nabrajajući mere jednu po jednu upozorio da sve ovo važi uz striktno poštovanje mera zaštite - fizička distanca, maske, rukavice...

Dinamiku ukidanja mera vanrednog stanja možete pročitati ovde...

15.10 - U Republici Srbiji je do 15 časova, 28. aprila 2020. godine, registrovano je ukupno 8.497 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 5.446 osobe, od kojih je 222 pozitivno. Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 73.363 osobe koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. U poslednja 24 časa preminulo je 6 osoba, što znači da je ukupan broj žrtava u našoj zemlji 168.

foto: Covid19.rs Printscreen

15.07 - Lončar: Nismo ni blizu kraja, poštujte mere. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je danas da bi vlada sa ove tačke gledišta preduzela iste mere u borbi protiv korona virusa, jer su one, kako kaže, dale rezultate, ali je uporozio da bi svako opuštanje moglo skupo da nas košta.

"Svi budući rezultati koje budemo imali zavisiće u najvećoj meri od nas samih", rekao je Lončar na sednici Skupštine Srbije i dodao da treba shvatiti da je virus i dalje tu. Kako je rekao, ako ne budemo poštovali mere i ubuduće, velika je verovatnoća da će biti nekih težih oblika, kompikacija, ili će, ne daj bože, neko završiti na respiratoru. "Mislim da ova priča nije ni blizu kraja, zamolio bih vas da to imate na umu", rekao je Lončar i dodao da bi sve moglo da padne u vodu i da niko zbog toga ne bi trebalo da se opušta.

foto: Tanjug Printscreen

15.06 - Vršac: U bolnici i Domu zdravlja zaraženo 19 zaposlenih. Za pet dana na prisustvo virusa SARS-CoV-2 testirano je 690 građana Vršča, Bele Crkve, Pladišta i Alibunara od kojih je 46 pozitivno na virus, od čega je 19 radnika zdravstvenih ustanova u Vršcu, saopštila je danas Pokrajinska vlada Vojvodine. Od tog broja u opštoj bolnici u Domu zdravlja u Vršcu zaraženo je 17 zdravstvenih radnika dva nezdravstvena navodi se u saopštenju.

- Njih 16, koji su bez ikakvih tegoba, izuzev jednog lekara sa lakom kliničkom slikom, premešteno je u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Junaković u Apatinu.

13.18 - Dva novoobolela i dva preminula u srpskim sredinama na KiM

Na severu KiM u poslednja 24 sata zabeležena su dva nova slučaja obolelih od korona virusa, isto toliko osoba je preminulo, dok su četiri osobe izlečene, saopšteno je na pres konferenciji Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

Bitku sa virusom izgubile su osobe iz Leposavića i Zubinog Potoka, tako da je ukupno osam osoba preminulo od početka epidemije, prenosi Kosovo onlajn. Ukupan broj obolelih do sada je 96, dok je borbu sa infekcijom dobilo 47 osoba.

12.30- Još 5 pozitivnih u Požarevcu

U Požarevcu je prema poslednjim podacima zabeleženo pet novih slučajeva infekcije korona virusom, tako da taj grad ima 32 potvrđena pozitivna slučaja. Doktorka Ana Jovanović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac za Tanjug kaže da je jedan od novoobolelih zdravstveni radnik, kao i jedan radnik u Opstoj bolnici u tom gradu. Zaključno s jucerašnjim danom, na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga ukupno je testirano 1.468 uzoraka.

12.00 - Nema novozaraženih u Kraljevu

Epidemiološka situacija u Kraljevu je neizmenjena u odnosu na prethodni dan, s obzirom na to da su svih deset juče poslatih uzoraka bili negativni na virus Kovid-19.

- Na teritoriji grada Kraljeva, od početka epidemije do sada, testirano je ukupno 836 osoba, od kojih su 32 osobe (3,83 odsto testiranih) bile pozitivne na virus Kovid-19.

11.36- Od ponedeljka znatno ublažavanje mera

Od ponedeljka 4. maja moglo bi da dođe do znatnog ublažavanja ali i ukidanja pojedinih mera koje su važile za vreme vanrednog stanja

Kliknite ovde da pročitate koja bi mogla biti dinamika vraćanja iole normalnom životu.

11.35 - Jedan zaražen među kontaktima zaposlenih u Domu za stare u Negotinu

Stigli su rezultati testiranih 26 kontakata zaposlenih iz doma za stare "Radost" u Negotinu, od kojih je 20 rezultata negativno i jedan pozitivan. Кada je reč o ostalim domovima u Negotinu, do sada pristigli rezultati pokazuju da je negativna 51 osoba i jedan pozitivan. Rezultati ostalih uzoraka se čekaju.

11.23 - Šta će biti s penzionerima nakon ukidanja policijskog časa

Od početka borbe protiv korona virusa poseban akcenat stavljen je na bezbednost najstarijih jer se oni smatraju najugroženijima kad je reč o ovoj bolesti. Shodno tome, oni su pretrpeli i najveće promene kada govorimo o načinu života i svakodnevnim navikama.

Kako se epidemiološka situacija u našoj zemlji polako popravlja, tako se sve češće govori i o ukidanju policijskog časa. Vanredne mere su uvedene postepeno, te je i za njihovo ukidanje potrebno vreme i dobar strateški plan, kako bi sve grupe stanovništva bile potpuno bezbedno mogle da se vrate u normalan način života.

11.20 - Broj obolelih u Vojvodini i dalje u padu

Ukupan broj zaraženih Covid 19 infekcijom u Vojvodini i dalje opada, pa se u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu u ovom trenutku od te infekcije leči 69, a u Opštoj bolnici u Pančevu 91 pacijent. Od toga, osam pacijenata hospitalizovanih u KCV priključeno je na mehaničku ventilaciju.

U privremenoj izolacionoj bolnici u hali 1 „Novosadskog sajma“, predviđenoj za lečenje oboleli sa lakšom kliničkom slikom Covid 19 infekcije, trenutno je smešteno 58, a u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 49 pacijenata.

9.55 - Počinje prva sednica skupštine od uvođenja vanrednog stanja

Prva sednica Skupštine Srbije od uvođenja vanrednog stanja počela je danas u 10 časova, a uz striktne mere zaštite poslanici će razmatrati samo dve tačke dnevnog reda. Poslanici će se izjasniti o predlogu odluke o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i o predlogu zakona o potvrđivanju svih uredbu koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije. To će, inače, biti prva sednica parlamenta u vreme vanrednog stanja.

1 / 39 Foto: Marina Lopičić

9.44- Gradski prevoz u 4 faze

Početak rada javnog gradskog prevoza u Beogradu je neizvestan, a konačnu odluku o tome doneće stručnjaci Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv kovida 19. Prema nezvaničnim informacijama, struka je u skladu sa epidemiloškom situacijom predložila da prevoz bude dostupan u četiri faze odnosno po prioritetima.

9.20- U Zlatiborskom okrugu 10 novoobolelih

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 65 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je desetoro pozitivno na novi korona virus (COVID-19) – šestoro u Arilju, dvoje u Užicu i po jedno u Bajinoj Bašti i Čajetini. Od početka epidemije do danas testirano je 991 osoba a ukupno je potvrđeno 116 slučajeva infekcije novim korona virusom (COVID-19) - saopštio je jutros Zavod za javno zdravlje u Užicu.

9.04 - Nagli skok zaraženih u Vlasotincu, 76 pozitivnih

Prvi oboleli u Vlasotincu registrovan je 7. aprila, a do danas u toj opštini sa 30.000 stanovnika ima 76 zaraženih. Zaražženo su troje zdravstvenih radnika, dete radnika kompanije "Maša impeks" gde je zaraženo osmoro zaposlenih, kao i predsednik opštine i član opšinskog veća, prenosi RTS. Štab za vanredne situacije uputio je molbu republičkom Kriznom štabu da se osnuje poseban štab za ovo mesto i da se primena ublaženih mera odlazi za desetak dana.

8.33 - Predsednik se sastao s kriznim štabovima

Predsednik Republike Srbije Aleksandar sastao se sa članovima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu. Jedna od tema sastanka trebalo bi da bude pitanje policijskog časa za vikend.

8.16 - Muškarci u teretanama, žene kod frizera

Fitnes centri, teretane, kladionice, frizerski i kozmetički saloni juče su ponovo otvoreni, a vlasnici ovih objekata, kao i zaposleni, srećni su što se situacija s koronavirusom poboljšava i što su ponovo počeli da rade.

Novinari Kurira obišli su juče neke od ovih objekata u Beogradu i uverili se da sugrađani poštuju mere.

7.40 - Kon o Prvomajskim praznicima

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da republički krizni štabovi danas odlučuju o zabrani kretanja za prvomajske praznike, ali je i naveo da ono što je dosad bio stav ili zaključak struke verovatno neće biti menjano.

"Zabrana kontakata nije mogla da se obezbedi ni na koji način osim zabranom kretanja. Ukoliko se to promeni, onda se odustalo od zabrane kontakata. Odlučivaće oba krizna štaba i svako će izneti svoje mišljenje. Ono što smo iznosili verovatno nećemo menjati", istakao je sinoć Kon.

7.33 - Stevanović: Epidemija se smiruje, ali moramo biti na oprezu

U Srbiji se epidemija virusa korona smiruje, ali još imamo značajan broj obolelih, izjavio je direktor Infektivne klinike za tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović. On je sinoć rekao da je broj obolelih oko šest odsto u odnosu na ukupan broj testiranih što, dodao je, zahteva dalji oprez i pridržavanje mera.

Naveo je da se pojavljuju nova žarišta i da će ih u narednom periodu biti u manjim sredinama jer tu, kako je rekao, pri pojavi jednog zaraženog nastaju manji krugovi. Stevanović je rekao je činjenica da se sada ranije javljaju oboleli. Naveo je da je broj bolesnika sa težom kliničkom slikom manji i ukazao da je važno da ljudi budu svesni problema i da se jave pri prvim simptomima.

7.13- Kosovo i Metohija: Novih 17 slučajeva, jedna osoba preminula

Na teritoriji KiM je u poslednja 24 časa korona virus dijagnostikovan kod 17 osoba, dok je jedna osoba preminula od posledica COVID-19, saopštio je u ponedeljak uveče nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. Ukupan broj zaraženih od početka pandemije dostigao je 780, dok su do sada zabeležena 22 smrtna ishoda.

Na Klinici za infektivne bolesti juče je preminuo jedan muškarac (53) iz Peći, preneo je portal Kosovo onlajn. Najviše zaraženih juče je, prema podacima instituta, registrovano u Prizrenu, gde je zabeleženo pet slučajeva korona virusa. U prištinskom institutu navode da je danas izlečeno 35 pacijenata pa je 201 ukupan broj onih koji su se oporavili od zaraze korona virusom.

Važni telefoni

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

foto: Printscreen covid19.rs

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track