DRAGAN JE 30 GODINA BARJAKTAR NA SVADBAMA: Penziju sam zaslužio sa 37 godina života! Ide i do 100 evra! Evo gde je KO NA FILMU!
Foto: privatna arhiva

SA ZLATIBORA OKADIO pola zapadne srbije

DRAGAN JE 30 GODINA BARJAKTAR NA SVADBAMA: Penziju sam zaslužio sa 37 godina života! Ide i do 100 evra! Evo gde je KO NA FILMU!

Društvo -

Bezmalo 30 godina je barjaktar na svadbama, počeo je sa petokrakom na zastavi, došao do četiri S. Devojke od Nove Varoši do Požege krale su mu barjake, a svakoj je, uz pare, poklonio i kravatu za uspomenu. Dok i sam ne stane na ludi kamen, Dragan Jevremović Kevro još će barjaka proneti zapadnom Srbijom.

- Za ovih 30 godina i više od 100 puta nošenja barjaka, i penziju sam zaslužio - šali se Dragan, kome je 37 leta i koji je prvi put bio barjaktar sa osam godina:

- Bilo je to na svadbi Taška Đurovića 1993, kod nas u selu, u Jevremovićima. Barjak sa petokrakom, ogroman, a na krilu me je držao odavno pokojni Obren Pane, koji je bio čauš. U belom "jugu 45A junior" vozio me Dragan Poznanović, bog dušu da mu prosti. Kumovima se pokvarila "buba", žuta, ko sad da je gledam. Đuro Bajaga dever, a hit pod šatrom ona od Jami "Šibice moja, ja ću da te kresnem".

1 / 7 Foto: privatna arhiva

Tako je krenulo, a sad je legenda. Postao je, što bi neki ovde na Zlatiboru rekli, licencirani barjaktar.

- Čast mi je, barjaktari su nekad predvodili vojske, a ja sad predvodim svatove - veli za Kurir Dragan.

Barjaktar mora biti neoženjen. Obično ih je tri, a nekada i pet, u svakom slučaju neparan broj, za sreću. Dolazi prvi u svatove, ostavlja barjak tu negde, pod šatru, oko kuće i seda da se posluži. Za to vreme devojke s mladine strane ukradu barjak, te on mora da ga otkupi.

- Iz tri puta ide plaćanje barjaka. To je kao Sveto Trojstvo. Krenem s nekom sitnijom novčanicom i dođem do ukupno 50 do 100 evra. I ako devojka ne pristane na tu sumu, barjak treba da ostane u kući mlade. Ali to ne valja. Podsetim je da je verovanje da mlada neće imati poroda, da će biti prokleta i onda prija pristaje na cenu - smeje se Dragan, koji se iz svatova uvek vraća bez jedne stvari:

- Svakoj devojci poklonim kravatu, to je moja tradicija. Kravata s poslednje svadbe završila je u Austriji.

Dragan Jevremović
foto: privatna arhiva

Ali i u ovaj običaj uselilo se pomodarstvo, pa sad kao postoji prvi barjak, koji se ne krade.

- Ma sve je to izmišljeno da se neko poštedi plaćanja 50-100 evra. Ali, džaba. Prvi barjaktar ne plaća otkup, ali na svadbi najviše daje za muziku. I tako plati na ćupriji, a ne na mostu - sa osmehom će.

Dragan, Aco i Vlade Jevremović
Dragan, Aco i Vlade Jevremovićfoto: privatna arhiva

NE NAPLAĆUJEM - TO JE KAO KUMSTVO

Dragana i poznanici zovu.

- Ti Bodži bio barjaktar?! - Vlade će, jer društvo se okupilo.

- I njemu? - čudi se i Aco, dok nazdravljaju.

- Još samo nisi bio internacionalni - smeje se Vlade, poznat kao Mota.

- Kad smo letos išli u Makedoniju na svadbu kod rođaka, zove Mota, pita da l' sam barjak preneo preko granice. Al' tamo drugačiji običaji, nema barjaktara. Nije mi se dalo - sa osmehom će Dragan, pa ozbiljno nastavi:

- Na svadbi kod Mila Milinkovića proziva me čauš, a on ti vodi "protokol", preko mikrofona: "Plaćen je pošto je ovde zaposlen kao i ja." Kao, svi me zovu, pa naplaćujem dolazak 50 evra. Smešno. Nikad to nisam uradio. Biti barjaktar je kao kumstvo, ne odbija se.

Svačega je na svadbama bilo, pa i toga da su svi tu, samo barjaktara nema.

- Celu noć vozač i ja pijemo u kafani i ujutru kasnimo na svadbu. Mladoženjin otac zaključao kapiju, ne pušta nikoga u avliju, svatovi na ulici, a on stoji sa automatskom puškom. Dok ne dođe prvi barjaktar i ne pukne puška - nema ulaska. A mi se treznimo na pumpi, nalivamo se "gvaranom" i "red bulom" - seća se Dragan.

Dragan Jevremović
foto: privatna arhiva

Dešavalo mu se i da krene kao barjaktar, a završi kao momački momak. A taj neudatim i neoženjenim gostima služi med da i njima krene. Zauzvrat na tacnu dobija koji dinar.

- Jednom se momački momak toliko napio da je pao i Hitna pomoć je dolazila, pa sam morao da ga menjam. A barjak sam dao vozaču.

Odlazak za mladu u Priboj, na svadbi Marka Pantovića, priča je za film. Mladoženja je, kako i dolikuje, svatovima za srećan put stavio flašu rakije, gajbu piva...

- Al' mi gajbu popismo do Kokinog Broda, pa kupismo ladno pivo na trafici. Skrećemo prema Kratovu. Vrućina, pored puta čovek ore njivu. Velim: "Aco, stani bratu da damo pivo, znaš kako je kad se ore." Koči Aco: "Brate, srećan rad!" Iskače iz traktora i viče ženi: "Sram te bilo, jesam ti reko da poneseš litar rakije, naići će neki dobri ljudi!" Izgrli nas i uze pivo - veli.

Potom seljaku koji je vozio kultivator s drvima kroz prozor daju pivo:

- Zamalo ne poginu zbog piva, 'oće da mu ispadne, on ga drži, a pušta volan.

Dragan i Aco
Dragan i Acofoto: privatna arhiva

Barjak u Priboju zabija u žardinjeru na terasi.

- Da krenemo na Zlatibor - barjak se zaglavio. Svatovi izašli iz zgrade, a ja čupam barjak. Dolaze i stričevi u pomoć, jedva uspesmo. Izlazimo napolje, svi pucaju u nebo, u centru Priboja - rat. A levo "marica", vire panduri iz nje - smeje se Dragan, kom je vozač bio brat od strica Aco.

- I tu ispred zgrade, Andrija, koji vozi kumu, sav se zbuni zbog lepe kume, i pravac u moj branik. A na Tavniku mi puca kaiš na "golfu". Iza nas idu Raćo, Mile i ostali. To je bilo kao pit stop, za pet minuta je zamenjen. Taman prilazimo mladoženjinoj kući na Zlatiboru, zove Raćo i njima zakovao auto. Ostavljam Dragana na prvi muštuluk i vraćam se za njih - seća se Aco, koji pamti i datum svadbe - 11. jun 2013, zbog jedne stvari:

- I kad smo se u noć vratili kući - umro nam deda Miloje. Ko u Kusturičinom filmu.

PETARDE KAD NEMA ORUŽJA

- Kod mog najboljeg druga Marka Jeremića najjača ekipa, tu je i pandur. Idemo u Ravni. Krenuli tad novi zakoni, ne sme da se puca, pa mi poneli kutiju petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Ispod šatre smo, bacamo ih napolje, onako ofrlje. Kad izbija blatnjava žena, puzala 100 metara iz malina koje je plevila: "Molim vas bacajte u reku, ne u maline" - seća se Dragan.

Kurir,rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track