"AKO KAŽEM UČENIKU DA JE NEPOPRAVLJIV, SLEDI MI SUSPENZIJA" Apel profesora: Radimo po metodi iz 20. veka POTREBNA JE HITNA PROMENA
Foto: Shutterstock, Kurir televizija

kurir tv

"AKO KAŽEM UČENIKU DA JE NEPOPRAVLJIV, SLEDI MI SUSPENZIJA" Apel profesora: Radimo po metodi iz 20. veka POTREBNA JE HITNA PROMENA

Društvo -

Iako su prošle godine u decembru vođeni razgovori o izmenama zakona, ipak pojedini predstavnici raznih sindikata nisu saglasni sa svim predlozima.

Zakoni u prosveti su značajni, a pogotovo kada seu se nanizali profesori koji su trpeli bilo kakav vid nasilja od strane učenika.

Nastavnici, Profesori
foto: Shutter

Upravo ovim povodom, gošća "Pulsa Srbije" koja je analizirala, pa potom iznela svoj stav o zakonu, jeste Aleksandra Stanković iz Nezavnisnog sindikata prosvetnih radnika.

Prvo je ukazala na to da nastavnici pokušavaju da idu u korak sa vremenom, ali da im "zastareli" zakoni to neomogućavaju.

- To bi trebalo da odluči tim stručnjaka, odnosno oni koji su 30 godina u učionici, oni bi trebalo da diskutuju o promeni zakona i nacrtima. Mi nastavnici idemo u korak sa vremenom, pokušavamo, 21. vek je, a radimo po metodikama druge polovine 20. veka. Gde je tu napredak? Druga stvar, mi hoćemo da napredujemo, da se usavršavamo, a prosvetni zakon je star 30 godina. Mora da se menja. Ko će da ga menja?

Potom se usaglasila da je nastavnici potrebna dodatna zaštita:

01:04

AKO KAŽEM DETETU DA JE NEPOPRAVLJIV, SLEDI MI SUSPENZIJA Apel profesora: Radimo po metodi iz 20. veka POTREBNA JE HITNA PROMENA!

- Da, nezavisni sindikat koji ja predstavljam ovih dana pravi predlog o promeni zakona gde će tačno da pišu sankcije za roditelje i učenike. Ako mi učeniku kažemo da je nepopravljiv, mi dobijamo suspenziju. A mi u zakonu dobijemo da je to nepopravljivo. Pitam se, koje je to nepopravljivo stanje. To uopšte nije definisano, dakle sve zavisi od dobre volje inspekcije koja dođe u učionicu, da li će napisati ili ne.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:20

DUBOKE SU TRAUME ZNATI DA DRUGAR MOŽE DA TE UBIJE! Stručnjaci o posledicama u Ribnikaru: Nastavnici su našli rešenje za decu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja