ORGANIZATORI NAJAVILI NAPAD JAJIMA NA RTS: Da li protesti protiv Vučića postaju nasilni!?
Foto: Sonja Spasić, Printscreen Twitter

poziv na gađanje jajima

ORGANIZATORI NAJAVILI NAPAD JAJIMA NA RTS: Da li protesti protiv Vučića postaju nasilni!?

Politika -

Iz inicijative "Jedan od 5 miliona", poručili su da bi tokom večerašnjih protesta u Beogradu, koje predvodi koalicija Dragana Đilasa, učesnici trebalo da gađaju zgradu RTS jajima!

To je na svom Tviter profilu napisala jedna od organizatorki, Jelena Anasonović, pozivajući građane da na protest protiv vlasti ponesu jaja.

Ona je postavila plakat na kom piše "Plato u 18h, ponesite jaja, idemo na RTS".

- Zato što su nam od države napravili ring za svoja interesna razračunavanja. Zato što nas lažu da u Srbiji nema nasilja, nema siromaštva i nema praznih učionica. Zato što nam propagandom odgovaraju na zahtev da za novac kojim finansiramo RTS budemo istinito informisani - napisala je Anasonović. Mnogi su ovu ideju dočekali sa oduševljenjem, govoreći da će biti spremni za "napad" večeras. Bilo je i onih koji su pominjali kako direktor RTS Dragan Bujošević treba da prođe kao Komrakov. Zato se postavla pitanje da li je ovo poziv na linč.

Predstavnici Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Boško Obradović, Zoran Lutovac nisu želeli da daju komentar za Kurir na ovu temu.

I urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević, koja se u svojim emisijama zalaže za pristojnost u dijalogu, nije bila rečitija kada smo joj postavili pitanje u vezi sa namerom učesnika protesta. Direktor RTS Dragan Bujošević nije odgovarao na pozive i poruke.

Ako se danas preti gađanjem jajima, ostaje pitanje šta je sledeći potez protestanata.

foto: Fonet Media Centar

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Kurir da je ovakav način iznošenja svog nezadovoljstva neprimeren.

- Ovo je neprimereno jednom demokratskom ambijentu. Da bi se odlučivalo za takve poteze, morali bi da postoje neki konkretni razlozi, a ne izmišljeni i predimenzionirani, sa kakvim oni nastupaju - zaključuje Anđelković.

foto: Dado Đilas

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže za Kurir da gađanje jajima može biti opasno.

- Nije naivno tako se gađati. Jaje je ipak teško, može da pogodi nekoga u oko, na primer, i da ga ozbiljno povredi. U Meksiku su protestanti gađali jajima i jednom poslaniku su izbili oko. Na Filipinima je takođe zabeležen sličan slučaj. Tako da gađanje jajima nije tako bezopasno. Ako nekoga nezgodno pogodi, može da ga unakazi - rekao je Nicović.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track