OTVOREN ISTOČNI KRAK KORIDORA 10, VUČIĆ: Radićemo sve više i snažnije, uveren sam da ćemo živeti bolje! Govorio i na bugarskom! BORISOV: Danas smo spojili istočnu i zapadnu Evropu
Foto: Predsedništvo Srbije

putarina besplatna do 1. decembra

OTVOREN ISTOČNI KRAK KORIDORA 10, VUČIĆ: Radićemo sve više i snažnije, uveren sam da ćemo živeti bolje! Govorio i na bugarskom! BORISOV: Danas smo spojili istočnu i zapadnu Evropu

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas otvaranju istočnog kraka Koridora 10, čime je taj auto-put konačno završen.

Posle ceremonije koja počinje u podne, građanima posle 14 časova na raspolaganju biti nov auto-put dužine 86,9 kilometara od Niša do graničnog prelaza Gradina. Ta razdaljina prelaziće se za oko 50 minuta.

12.31 - Vučić je kazao da će se za pet sati stizati sa granice sa Mađarskom do juga Srbije.

foto: Predsedništvo Srbije

"Pozivam sve mlade ljude koji su otišli trbuhom za kruhom da razmišljaju o povratku u svoju zemlju. Deco, ovo je vaša zemlja, dođite, vratite se da ostvarimo zajednički taj srpski san", poručio je Vučić i najavio da će u taj deo Srbije dolaziti investitori.

Poručio je da su isto tako Bugarima na raspolaganju i Pirot i Niš i Beograd i izrazio očkivanje da će u velikom broju Bugari doći na novogodišnje praznike u Srbiju.

"To je i vaša zemlja", naglasio je Vučić obraćajući se bugarskoj nacionalnoj manjini u Bosilegradu, Dimitrovgradu i drugim mestima.

On je rekao da zbog Bugara koji žive u Srbiji, ali i zbog bugarskih gostiju želi da se obrati na jeziku suseda.

"Vežbao sam, nemojte da se ljutite što ću mnogo puta da pogrešim da se kratko i na bugarskom obratim", rekao je Vučić uoči kratkog obraćanja, a prekinuo ga je aplauz okupljenih građana i gostiju.

"Bojko, nemoj mnogo da mi se smeješ", rekao je zatim Vučić obraćajući se bugarskom premijeru.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je tokom kratkog obraćanja na bugarskom ukazao na značaj deonice Istočnog kraka za odnose dve zemlje a zatim je upitao bugarskog premijera: "Bojko jesi me razumeo?", pitao je Vučić, nakon kojeg se Borisov, mimo protokola, popeo na binu na kojoj se obraćao predsednik Srbije i potvrdio: "Vrlo lepo", rekao je Borisov, nakon čega su se dvojica predsednika srdačno zagrlila, a Vučić se zahvalio građanima na podršci za izgradnju ove deonice i poručio da će Srbija živeti još bolje.

Prethodno je Vučić uoči kratkog obraćanja na bugarskom jeziku, precizirao prevod govora bugarskog premijera, koji je govorio pre njega.

Vučić je rekao da će Srbija, imati pristup lukama Burgas i Varna, zahvaljući današnjem otvaranju koridora i da je Borisov to naveo u svom govoru.

"Radićemo sve više, snažnije, uveren sam da ćemo živeti bolje", poručio je Vučić uz povik "Živela Srbija, živela Bugarska, živelo naše prijateljstvo".

foto: Tanjug/Sava Radovanović

12.24 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su okupljeni građani pokazali koliko vole Srbiju, istok i jugoistok prelepe zemlje.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Sve je danas ovde, rekao je on - i svaki san koji smo sanjali, i svaka nada koju smo prikrivali, i svaka vera koju smo imali, napor koji smo uložili. Sreća je mala stvar da bi opisalo sve što osećam. I kada smo pre nekoliko godina počeli da menjamo Srbiju želeli smo baš ovo, želeli smo čuda, kilometre autoputeva, da to bude način kako se izražavamo, novi standard, novo polazište. Danas smo izgradili više tih kilometara nego za poslednjih 40 godina. Ostavili smo iza sebe prašnjavu prošlost i okrenuli se budućnosti. Da bi ljudi mogli da odlaze, ali i da se vraćaju u Srbiju", rekao je Vučić.

On je dodao da nam je Bugarska danas bliža nego ikada, te da smo se povezali danas putevima.

"Za nekoliko dana Borisov će završiti 12 km do Sofije. Završavamo uskoro i Balkanski tok i na taj način ćemo da se povežemo sa nama prijateljskom i bratskom Bugarskom", rekao je Vučić.

foto: Predsedništvo Srbije

Najavio je nove puteve i izgradnju Srbije. te zahvalio Brnabićevoj i mihajlovićevoj, kao i radnicima koji su radili na izgradnji auto-puta.

"I po kiši i po snegu i po suncu radili su najteži posao. Veliki Nikola Tesla rekao je da je čovek rođen da radi, da trpi i da se bori. Mi smo vredno radili i borili se da ne propadamo, već da brzo napredujemo. Konstatujemo da je Srbija završila sa izgradnjom Koridora 10", kazao je Vučić.

Naš mali čuvar.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

12.18 - Premijer Bugarske Bojko Borisov kazao je da kao što su Nemci nekada srušili Berlinski zid, tako je zid između Srbije i Bugarske danas pao.

"Mi do Istanbula nemamo prepreke. Svakako bugarska industrija koristiće ovaj auto-put u celosti. Danas mi povezujemo istočnu i zapadnu Evropu. Neka vam je sa srećom, da nema katastrofa i pogibija", rekao je Borisov.

foto: Predsedništvo Srbije

12.13 - Ceremonija otvaranja započela je intoniranjem himne Srbije "Bože pravde" ispred tunela Bancarevo u prisustvu Vučića, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, premijera Bugarske Bojka Borisova i državnog vrha Srbije.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

11.55 - Na ceremoniju otvaranja stigao je premijer Bugarske Bojko Borisov koga je dočekao Vučić koji mu se obratio na bugarskom.

"Gde si, bratko, dobrodošao", tim rečima je Vučić pozdravio Borisova.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je dočekao Borisova na drugoj strani tunela Bancarevo i zajedno su se dovezli kroz taj tunel dugačak 881 metar.

Nakon toga srpski predsednik ga je pozvao da nazdrave vinom.

Borisov je kazao da i Bugarska gradi auto-puteve.

"Od Beograda do Istanbula da nema nijedan semafor, to nam je plan, a od Sofije da može da se stigne do Grčke", rekao je Borisov.

Vučić je kazao da je Borisova zamolio da kada Srbija napravi auto-put kroz Bugarsku kako bi bio nastavak srpskog auto-puta.

foto: Predsedništvo Srbije

11.45 - Ceremoniji otvaranja nove deonice autoputa prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nejga je upravo dočekala premijerka Srbije Ana Brnabić.

1 / 4 Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kao što je sada jug Srbije umrežen auto-putevima i kao što su sada povezani i Vranje i Leskovac i Niš i Pirot, tako će i Šumadija, naglašava, biti premeržena auto-putevima izgradnjom auto-puta Karađorđe, Moravskog koridora i auto-puta Miloš Veliki.

Dodao je da ostaje još samo da se Toplica poveže auto-putem do Prištine i Tirane.

Vučić će danas otvoriti istočni krak Koridora 10, u prisustvu bugarskog premijera Bojka Borisova, kao i premijerke Srbije Ane Brnabić, a najavio je da će deo njegovog obraćanja na svečanosti otvaranja deonice Niš - Dimitrovgrad biti, u čast Borisova, na bugarskom jeziku.

Predsednik Srbije je rekao da su svi dobrodošli na otvaranje istočnog kraka Koridora 10, uključujući i one koji, kao Boris Tadić, kritikuju, a sami nisu mogli da izvedu taj porojekat.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track