Najnovije vesti

TAJNA PUŠKE KRALJA MILANA KOJU JE PUTIN POKLONIO VUČIĆU: Trag joj se gubi posle prevrata 1903, a sad se vratila! (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Posle više decenija, a možda i celog veka, vratila se kući u Srbiju

TAJNA PUŠKE KRALJA MILANA KOJU JE PUTIN POKLONIO VUČIĆU: Trag joj se gubi posle prevrata 1903, a sad se vratila! (FOTO)

Politika

BEOGRAD - Posle više decenija, a možda i celog veka, puška kralja Milana Obrenovića vraća se u Srbiju pošto ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu prilikom susreta sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Sočiju dobio na poklon.

foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Kako za taj list objašnjava publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović, reč je o pušci M-1870, jednometki sistema "pibodi", proizvodu oružara Tomasa Sederla iz Beča, a prema patentu otkupljenom od "Providens tul kompani" iz SAD.

Puška je poklonjena Milanu Obrenoviću, najverovatnije 1869, u vreme kada je bio maloletni naslednik trona, piše Politika.

"Povod je bio potpisivanje ugovora za opremanje srpske vojske baš ovim tipom puške. Primerak za vladara je napravljen i ukrašen u lovačkoj varijanti", objašnjava Bogdanović.

Ova puška je čuvana u kolekciji oružja dinastije Obrenović, a trag joj se gubi posle Majskog prevrata 1903, kada je završena vladarska epoha ove porodice.

Nema pouzdanih podataka gde je bila svih ovih decenija, očigledno se nalazila u posedu privatnih kolekcionara sve donedavno, dok je na jednoj aukciji nisu kupili ljudi bliski predsedniku Rusije, koji je odlučio da je vrati državi čiji je nekadašnji vladar bio njen prvi vlasnik.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...