ZAR OVDE ŽIVE SAMO MEDVEDI?! Evropska komisija napravila SKANDALOZNU MAPU! BES na komentarima: Na divljem zapadnom Balkanu...
Foto: European Commission, screenshot

slučajno?

ZAR OVDE ŽIVE SAMO MEDVEDI?! Evropska komisija napravila SKANDALOZNU MAPU! BES na komentarima: Na divljem zapadnom Balkanu...

Politika -

Evropska komisija obeležila je Međunarodni dan mladih na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici objavljivanjem mape Starog kontinenta na kojoj su prikazane određene specifičnosti zemalja. Naime, mapa je namenjena deci i mladima da na slikovit i zanimljiv način saznaju više o evropskim zemljama.

Uprkos najboljim namerama Evropske komisije da u okviru svog „Kutka za učenje“ nastavnicima i učenicima pruži najbolju vrstu obrazovnog sadržaja, nacrtana mapa izazvala je mnogo kontroverzi. Naime, na pomenutoj mapi su prikazane brojne evropske znamenitosti, ali ako obratite pažnju na Balkan, možete videti kako je Evropska unija zanemarila ovaj "kutak".

Među znamenitostima u Hrvatskoj, kako prenosi Jutarnji list, prikazan je pas dalmatinski, zagrebačka katedrala, Dioklecijanova palača u Splitu i šolja kafe, ali ostatkom Balkana očigledno nije bio previše očaran ilustrator mape i stoga je od svih simbola koji krase zemlje Zapadnog Balkana.. preostalo – medved!

Brojni korisnici Fejsbuka primetili su ovaj neuspeh Evropske unije i u komentarima izrazili svoje nezadovoljstvo.

- Na "Divljem zapadnom Balkanu" ništa se ne može videti i naći, osim malo trave, medveda, pasa i mostića usred divljine - stoji u najpopularnijem komentaru na objavi.

- U većini zemalja bivše Jugoslavije žive samo medvedi? Hvala ni za šta – jedan je od komentara.

– Dakle, u zemljama Zapadnog Balkana žive samo psi i medvedi. Zanimljive, prave evropske vrednosti - takođe je jedan od komentara ispod mape.

Dok su neki komentatori poručili ilustratorima da se „vrate u osnovnu školu“, drugi su svoje negodovanje pretočili u komentare koji se bave ozbiljnijim temama.

'Primer za učenje o rasizmu' - Ovo je tako dobar resurs za nastavu...za podučavanje o rasizmu - stoji u jednom komentaru.

– Kako se usuđujete da prikazujete zemlje van EU kao prazne pustinje bez ikakvog kulturnog nasleđa? Bilo bi prikladnije taj prostor ostaviti prazan – napisao je jedan korisnik Fejsbuka. Nadalje, osvrnuo se na dizajn, odnosno ilustracije na ostatku kartice.

– A čini se da zemlje EU kao glavno nasleđe imaju uglavnom hrišćanske katedrale? Kako se usuđujete da koristite reč "raznolik" ovde? Da ne govorim koliko je ovo bezobrazluk... – naveo je on u komentaru i dodao da je neprimereno postavljati hrvatsku zastavu usred Bosne, kao i simbolizovati Srbiju šumom i medvedom.

Evropska komisija, Balkan, Srbija, BiH, medvedi, medved, Crna Gora
foto: European Commission, screenshot

Većina komentara odnosila se na negativne konotacije dečje obrazovne mape, ali je jedan komentator istakao da „zelena trava i šume Srbije simbolizuju netaknutu srpsku zelenu prirodu i šume, što je retkost u današnjoj Evropi i šire“.

Do sada niko iz Evropske komisije nije reagovao na negativne komentare na Fejsbuku, a mapa se i dalje koristi u obrazovne svrhe.

(Kurir.rs / Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track