03:46

ZABRANA UVOZA RUSKE NAFTE JE NAPAD HRVATSKE NA SRBIJU Matić: Danas nam zabranili naftu sutra će gas TO JE ISTO ŠTO I SANKCIJE

DANAS NAM BRANE NAFTU, SUTRA ĆE GAS! Matić: Ponašanje Hrvatske prema Srbiji je isto kao da su nam UVELI SANKCIJE ZBOG RUSIJE!

Politika -

Zašto je Srbiji na sastanku Evropkse političke zajednice u pragu zabranjen uvoz nafte iz Rusije i zbog čega je on došao na inicijativu Hrvatske u emisiji redakcija na Kurir televiziji Govorili su dr Aleksandra Tomić, član predsdedništva SNS-a i Marko Matić iz centra za odgovorne medije.

- Hrvatska je izvođač radova evropske unije i kontinuirano vodi antisrpsku politiku. Podsećam da je Hrvatska zaustavila protok roba između Hrvatske i Srbije 2015. godine, a Srbija uvela protivmere, a to je ponovo izbalansirano zahvaljujući Angeli Merkel - rekla je Tomić i dodala da je zabrana uvoza nafte iz Rusije ekonomski napad na Srbiju.

Jutarnji.hr
foto: Kurir Televizija

- Ovo je jedan od vidova pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. Predsdenik Vučić je pokazao da vodi suverenu i odgovornu politiku, tako što je argumentima pokazao uz podršku određenih zemalja, da se o Srbiji treba razmišljati na drugačiji način, i da se moraju uzimati u obzir sve njene specifičnosti - da po pitanju nacionalnog interesa i suvereniteta sve što važi za Ukrajinu mora važiti i za Srbiju - kaže Tomić.

Marko Matić
foto: Kurir TV

Na temu odlaganja odluke o zabrani uvoza za 1. decembar, Marko Matić je konstatovao da je to samo prolongiranje da bi se Srbiji ostavilo prostora da eventualno napravi određene ustupke.

- Najvažnija što je Srbija bila u Pragu i time pokazala da je deo evropskog tima za rešenje energetske krize koja pogađa čitavu Evropu. Dobili smo zabranu na uvoz nafte, a možemo očekivati da ćemo u narednom periodu dobiti i zabranu na uvoz gasa, a to je isto što i sankcije. Moramo da budemo deo evropskih rešenja jer ne postoji alternativni izbor - rekao je Matić.

Migrantska kriza

Gosti jutarnjeg programa dotakli su i problema migrantske krize.

- Mi smo tranzitna zona za migrante, a njihovo kretanje zavisi od odnosa Turske i EU. Kada Turska nije u dobrim odnosima sa EU ona pusti veći talas migranata, a kada jeste onda ga zaustavi. Od 2015 smo dolazali da smo ozbiljna država i da smo ozbiljno rešavali problem migrantske krize. Ta kriza, međutim, neće prestati i moraćemo i dalje sa tim da se suočavamo u narednim decenijama - izjavio je Matić, na šta se Tomić nadovezala konstatacijom da je Srbija prva država u evropi koja je vodila preciznu evidenciju o migrantima.

- Mi smo prva država koja je počela da vodi evidenciju o svakom migrantu koji je ušao. To je drugde sve bilo stihijski, a predsednik Vučić je insistirao da postoje centri na severu i na jugu gde će se voditi tačna evidencija svakog čoveka koji je tražio azil. I tada je bilo bezbedonosnih problema, ali mi smo i tada pokazali najveći stepen odgovornosti, što su potvrdili i Makron i Merkel . Mi smo pomogli Evropi kao pirmer kako treba da se nosi sa migrantskom krizom. - rekla je Tomić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track