MALE ŠANSE OPOZICIJE! Đilasov bojkot unapred obesmišljen, znatno manji rezultat na izborima za okrnjenu koaliciju
Foto: BETA/Amir Hamzagić, Petar Aleksić, EPA/Andrej Cukić, Beta/Milan Ilić

analiza kurira

MALE ŠANSE OPOZICIJE! Đilasov bojkot unapred obesmišljen, znatno manji rezultat na izborima za okrnjenu koaliciju

Politika -

Razlaz među liderima opozicionog bloka Srbija protiv nasilja na temi bojkota iznedrio je novog aktera na političkoj sceni - okrnjenu koaliciju koja će pod sloganom "Biram borbu" izaći na beogradske i lokalne izbore 2. juna. S obzirom na to da svega tri opozicione stranke odbijaju da učestvuju na predstojećim izborima, bojkot je unapred obesmišljen, a izborne šanse ostatka koalicije Srbija protiv nasilja su znatno mršavije nego na decembarskim izborima, ocenjuju sagovornici Kurira.

Suprotni pravci

Predstavnici Narodnog pokreta Srbije, Zeleno-levog fronta, Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih građana juče su u Skupštini Srbije predstavili zajedničku parolu i najavili da su te stranke odlučile da, uz ispunjenje tri osnovna zahteva - formiranje komisije za reviziju biračkog spiska, poštovanje zakona o medijima i održavanje beogradskih i lokalnih izbora istog dana - učestvuju i na beogradskim i na lokalnim izborima.

Biram borbu, opozicija
foto: Kurir/D.R.

S druge strane, Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Srce Zdravka Ponoša, kao i stranka Zajedno zagovaraju bojkot i s koalicijom NADA ulaze u antiizbornu kampanju, vodeći borbu protiv vladajuće većine, ali praktično i protiv dojučerašnjih kolega.

Lider NPS Miroslav Aleksić izjavio je da mu nije jasna odluka onih koji su drugačije odlučili.

- Razgovaraćemo sa još nekim akterima koji su spremni da učestvuju u ovoj borbi. Žao mi je što neke naše kolege nisu prihvatile da se borimo zajedno. Ne razumem odluku da se bojkotuju izbori u Beogradu, a da se ne bojkotuju izbori u drugim opštinama i gradovima, ali svako ima pravo na svoje mišljenje - rekao je Aleksić.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović poručio je da ovih šest opozicionih organizacija koje izlaze zajedno na izbore čine ljudi koji su rešili da se ne povlače pred Srpskom naprednom strankom i da joj neće predati nijednu ulicu, opštinu i grad. Lider PSG Pavle Grbović naglasio je će ova grupacija ostati otvorena za saradnju i pre i nakon izbora, a da će oštrice njihove kritike biti usmerene jedino prema vladajućoj strukturi.

Jedan od predvodnika bojkota lider SSP Dragan Đilas rekao je da nema objašnjenje za raskol koalicije Srbija protiv nasilja i da nije bilo fer da se odluka o izlasku na izbore donosila bez konsultacija s Proglasom i koalicijom NADA.

Konfuzija birača

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković ocenjuje da će na junskim izborima ovaj deo opozicije biti bleda senka u odnosu na ono što su osvojili u decembru, ali i u odnosu na ono što su potencijalno mogli da nisu sve prokockali.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

- Raskol je zapravo očekivan, jer smo već svedočili otvorenim sukobima unutar Srbije protiv nasilja, a sve se događalo na nivou liderstva i nemogućnosti da se pozicioniraju kao jasna politička opcija. Mislim da će platiti visoku cenu svojih trvenja. Čak i da su ostali ujedinjeni, šanse bi im bile slabe zbog svih pogrešnih koraka koje su u međuvremenu preduzimali. Biće ovo kolaps od rezultata za njih, a korist od toga može da ima samo SNS i koalicija koju predvodi. Opoziciono biračko telo je u konfuziji. Birači ne vole podele, sujetne lidere, interesne sukobe i jurenje pozicija i benefita, a sve to je upravo ogoljeno pred njihovim očima. To se na izborima po pravilu kažnjava - objašnjava on.

Petričković kaže i da je bojkot sasvim besmislen, jer se praktično neće ni osetiti.

- To je tumaranje u mraku i izraz nemoći. Od dva zla su izabrali tu opciju, svesni da nemaju šta da traže na izborima koje su tražili - smatra Petričković.

Pocepana desnica

NS i DJB raskinuli zbog Velimira Ilića

Vladimir Gajić, Saša Radulović
foto: Beta Milan Obradović

I na desnom političkom spektru desio se razlaz. Narodna stranka i Dosta je bilo raskinuli su prvobitni dogovor da zajednički nastupaju na beogradskim izborima, a razlog je Velimir Ilić i njegova Nova Srbija. Lider Narodne stranke Vladimir Gajić najavio je da će ova stranka nastupiti na listi "Narodna lista - ključ za pobedu - Narodna stranka - Nova Srbija - Pokret živim za Srbiju". Stranka DJB objasnila je da nije došlo do dogovora s Narodnom strankom, jer je za DJB neprihvatljiva koalicija s Novom Srbijom Velimira Ilića.

Bonus video:

03:01

ĐILAS IMA BAGOVE, OPOZICIJA HOĆE SCENARIO SEVERNE MAKEDONIJE Dejan Vuk Stanković: Gde to ima da manjina uslovljava većinu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track