Najnovije vesti

MILANKIN SIR KUPUJU I NE PITAJU ZA CENU: Narudžbine vrednoj domaćici stižu sa svih kontinenata, a jedan proizvod se POSEBNO TRAŽI
Foto: RINA

delikates

MILANKIN SIR KUPUJU I NE PITAJU ZA CENU: Narudžbine vrednoj domaćici stižu sa svih kontinenata, a jedan proizvod se POSEBNO TRAŽI

Srbija

Nadaleko čuven kako u Srbiji tako i u regionu je sir sa Zlatara.

Specifičnog ukusa i mirisa pravi je delikates koji krasi luksuzne trpeze i upravo zbog toga vredne meštanka planinskih sela ne odustaju od njegove proizvodnje jer im je dobar izvor prihoda. Godišnje se u tom novovaroškom kraju proizvede više od 10.000 kilograma punomasnog kravljeg sira koji nosi oznaku geografskog porekla.

- To je u našoj tradiciji. Sir su pravile naše bake i majke, a nadamo se da će se ta veština i umeće u ovom kraju i dalje prenositi sa kolena na koleno. U štali imam 15 muznih krava, a oko njih posla ima od jutra do mraka. Ipak, ne žalimo se. Zlatarski sir je izuzetno tražen, a posebnu aromu i ukus daje mu mnogo lekovitih trava koje krave pasu - rekla je domaćica Milanka Trtović iz sela Božetići.

1 / 5 Foto: RINA

Potražnja za zlatarskim sirom ne jenjava godinama jer kvalitet je ono što traže kupci iz čitavog regiona. Nekada se prodavao na pijacama regiona, međutim, danas u eri modernih tehnologija sve je lakše i dostupnije, pa se tako i ovaj kravlji specijalitet može naručiti preko interneta i dobiti brzom poštom.

- Кupaca ima iz cele zemlje, ali i na svim kontinentima. Ipak, transport sira do sladokusaca širom sveta veliki je problem pa se snalazim na razne načine. Glavni kupci zlatarskog sira ručno proizvedenog od organskog mleka su elitni prestonički hoteli koji ne pitaju za cenu - kaže ova vredna domaćica.

Dodaje da je zlatarski sir veliki gospodin i traži veliku pažnju i higijenu. Specifičan je po mnogo čemu. Pravi se uvek ručno, a gladak je na preseku i mazive je strukture zbog čega se ne mrvi prilikom sečenja.

U bogatoj ponudi drugih sireva, zlatarski sir se lako prepoznaje zbog njegovih kriški koje su pravilnog pravougaonog oblika, tanke i debljine do 1,5 centimetara i imaju izrazito belu boju, poput snega na planinskim visovima Zlatara.

(Kurir.rs/Rina)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja