"AMERIKANCI KADA DOĐU, BUDU OČARANI BOGATSTVOM SRBIJE" Istoričarka umetnosti o propadanju znamenitih dvoraca: Tužna činjenica!
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"AMERIKANCI KADA DOĐU, BUDU OČARANI BOGATSTVOM SRBIJE" Istoričarka umetnosti o propadanju znamenitih dvoraca: Tužna činjenica!

Zabava -

Srbija krije mnoga blaga i raznoliku prirodu, to nam je pred očima, ali umemo li se starati o tome?

- Znate, kada dođu Evropljani ili Amerikanci, oni kažu "vau, kakvo blago vi imate", a mi ga ne vidimo, iako nam je ispred očiju - rekao je Goran Jovičić, turistički vodić Smederevo.

Ispred naših očiju propadaju mnoge stvari, a primer nove epizode "Kojekude po Srbiji" su dvorci, oni sremski, a u pustolovinu vas upušta autor i voditelj emisije, Vukašin Grozdanić.

- Fišerov salaš skoro skroz upropašten, a drugi dvorac Višnjevac je u boljem stanju jer su tu stalno boravili vlasnici. To su dve porodice, Kovačević i Bajić, oni su ostali vlasnici do dan danas - rekla je Branka Kulić, istoričarka umetnosti.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Posao zaštitara je terenski, dosta se istražuje i jednostavno sam prepoznala da tu ima jako posla. Mora ta pravna zaštita da se završi da bi se donelo rešenje, a pre toga mora lepo da se istraži i snimi, te da se preporuči namena, odnosno nova namena, i tako jedan po jedan, tema se izdvojila kao poseban korpus, te je trajalo to desetak godina - rekla je istoričarka umetnosti, a onda je odgonetnula zbog čega nam znameniti dvorci propadaju:

- Pravo da vam kažem nisam došla do tog odgovora. To jeste činjenica koju sa tugom moram da priznam, dvorci propadaju i čini mi se da imaju manje šanse nego pre 20 godina, kada sam kretala u tu priču. Tada je bio veliki broj tih objekata, ali veliki broj njih nije bio pod zaštitom, pa je tako trebalo sprovesti pravnu zaštitu. Tako bi im osigurali status u okviru kulturnih dobara, jedno vreme je to bila tema. Prepustili smo se u istraživanja i razumeli da se nakon Drugog svetskog rata izvestan broj dvoraca prepoznat kao značajni objekti.

01:22

AMERIKANCI KADA DOĐU, BUDU OČARANI BOGATSTVOM SRBIJE Istoričarka umetnosti o propadanju znamenitih dvoraca: Tužna činjenica!

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

24:32

KOJEKUDE-S03-EP07-UREDJIVANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track